Forbruksfest på speed

kjøpefest

Hva gjør at vi stadig forbruker mer, selv om vi vet at mye er skadelig, og har lite med reelle behov å gjøre? Besteforeldrene i Hamar oppmoder sambygdingene til i det minste å holde seg unna Black Friday, neste ukes forbruksorgie da vi skal varme opp til julehandelen og ta sats for å sette enda en kjøperekord. Er det ikke heller på tide å tenke på hvordan vi skal gjøre forbruket bærekraftig?

De fleste av oss som er født under eller like etter krigen har opplevd en sammenhengende kjøpefest. Det begynte med varemangel og rasjoneringer, men hvert år seinere har vi kunnet kjøpe litt mer enn året før.

Lenge følte vi en bedre økonomi og et større vareutvalg som et stort gode. Livet ble på mange måter lettere å leve. Denne følelsen er nå i ferd med å endre seg hos mange.

For samtidig som de fleste kan kjøpe mer og mer, blir forskjellene mellom fattig og rik stadig større.

Ikke bare begynner det å bli trangt i skuffer, skap, kjellere, loft og garasjer, men vi begynner å se at denne kollektive kjøpefesten truer menneskenes tilværelse på jorda.

Vårt store forbruk tapper jorda for ikke-fornybare ressurser og har skyld i klimakrisa som stadig rykker nærmere.

Utviklinga har gått så langt at ekspertene spør om det vil være mulig for generasjonene etter oss å ha ei framtid på kloden.

Til tross for overforbruket og presset på naturen opplever vi et pes fra handelsnæringa om at vi må kjøpe mer. Også av ting vi strengt tatt ikke trenger.

Den store kjøpeorgien er julehandelen. Men en god gammaldags julehandel holder ikke lenger.

For å speede opp kjøpelysta ytterligere, har vi fått Black Friday som forspill til julehandelen. Dette er en amerikansk tradisjon med røtter tilbake til 1600-tallet, og var nærmest ukjent i Norge for inntil noen år sida.

Men det er mer enn nok nå! Vi trenger ikke flere kjøpefester som truer klima og natur.

Når handelsnæringa ruller ut Black Friday – eller skal vi kalle det Blakk Fredag – er det med på å oppmuntre til det vanvittige overforbruket vårt. Jo da, det holder nå – det er mer enn nok for lenge sida!

Hilsen medlemmer i Besteforeldrenes klimaaksjon
Inger-Beth Sandham, Eva Ormåsen, Steinar Sætervadet

Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

  1. Tone Toft | 21.11.2019

    Ja, jeg er så enig. Forbruket MÅ ned. Reduseres kraftig. Jeg blir kvalm av handelsnæringas oppfordring til kjøpefest. Det er både uetisk og uansvarlig i en tid da Kloden er i ferd med å kveles. Vi må rett og slett i størst mulig grad slute å forbruke og heller basere oss på gjenbruk og bruktbutikker. Mye bra å få tak i der. Dette vil igjen redusere produksjonen og det er noe av det som må til for å berge denne skakkjørte Planeten.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*