– Det skal være litt skummelt …

gufsesumpen

Men det skal gå bra òg! bedyrer Ada Freng og Øyvind Lothe, som lager bøker for barn om miljø og klima. «Gufsesumpen» er en eventyrverden under vann som formidler kunnskaper om forandringer i næringskjeden for fiske- og dyrearter. – Vi tar barna på alvor, sier de to. Barn trenger å vite om bærekraft, klimatrusler, plastproblemer og andre ubalanser vi mennesker har skapt i omgivelsene våre.

En sump er jo et nokså skummelt sted i seg selv – og blir ikke mindre nifs og spennende ved at Øyvind, som er grafiker og billedkunstner, har valgt en mørk, nesten svart bakgrunnsfarge for miljøet der de nysgjerrige bollefiskene Lyse, Blåtann og Grønningen holder til – og er ute på stadig nye eventyr.
– Grunnfiguren for alle bøkene er at de åpner og avslutter med pappa – en trygg ramme, forteller Ada, som er førskolelærer og høgskolelektor. Men ute på sine svømmeturer møter de tre vennene plastspisende hvaler, sultne isbjørner, havguder og kontaktsøkende monstre. Krafsekryp gjemmer seg i skyggene. Alle er berørt av de store miljøendringene, og hver dag byr på nye møter, og nye spørsmål og svar om livet i havet.

«Lyse ser seg omkring: Hvor ble det av plasten?
Spiste Torval plast? spør Blåtann.
Det var mye mer for en liten stund siden, sier Grønningen.»

– Bøkene skal selvfølgelig være gode og underholdende i seg selv, både for den voksne som leser høyt og for de små som hører på og ser på bildene. Samtidig skal de bidra til å utvikle etisk bevissthet, så barna kan påvirke sin egen framtid, sier Ada.
– Men er det ikke en vanskelig balanse, å gi små barn kunnskap om noe så eksistensielt truende som klima- og miljøproblemene, uten å etterlate dem i sorg og fortvilelse?
– Jo, det kan du si. Vi har tenkt en del på dette. Barn hører mye, fra større barn, fra voksne, fra radio og fjernsyn. Alle vet for eksempel at det er mye plast i naturen. Barn er med på ryddeaksjoner, og hjemme sorterer de plast. Dette skaper forestillinger i barns tankeverden. Om de ikke sier så mye, tenker de nok på det på sin måte. Barn skal lære å kjenne følelsene sine, også det  å være redd. Da kan noe få være skummelt. Det pirrer nysgjerrigheten, og derfor vil vi møte barn i en eventyrverden. Tre naive bollefisker kan både barn og voksne identifisere seg med. Og svarene de får på spørsmålene sine kan bidra til ettertanke og nye spørsmål hos leseren. Barn har også rett til å få vite om forandringer i verden. De kan faktisk bidra til nye løsninger også!

De fire bøkene om «Gufsesumpen» selges ved Akvariet i Bergen, og ellers gjennom de vanlige nettbokhandlene. De kan også bestilles direkte fra forlaget Reine Linjer.

Øyvind og Ada foran hennes hus i Bergen.

 

 

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*