Gå med Thomas for klima!

 • EMNER:
 • PUBLISERT:
  onsdag 23. okt 2019
 • AV:
  Redaksjonen
klimamarsj løten

Høgskolelektor i landbruk og klimakunnskap Thomas Cottis begynner sin personlige klimamarsj heime på Løten 31. oktober. 4. november, dagen før klimarettssaken begynner, er han fremme ved Stortinget der han vil overlevere et krav om at de folkevalgte tar ansvar, kutter utslipp og rigger en nasjonal innsats for klimainformasjon. – «Bli med å gå, gi kraft til kravet!» oppfordrer han. «Gi barna et levelig klima!»

Thomas Cottis gikk den samme ruta for 10 år siden, den gangen med brev til statsminister Jens Stoltenberg. Årets marsj er et samarbeid mellom Naturvernforbundet, Natur og Ungdom, Greenpeace og Besteforeldrenes klimaaksjon. Foreløpig plan:

Torsdag 31/10 kl 11: Går fra Løten
Kl 16.00: Går fra Hamar stasjon mot Stange og Tangen
Fredag 1/11: Går fra Tangen til Minnesund
Lørdag 2/11: Går fra Minnesund til Jessheim
Søndag 3/11: Går fra Jessheim til Skjetten
Mandag 4/11: Går fra Skjetten kl 11.00 over Gjelleråsen og via gangvegen langs RV4 ned til Sinsenkrysset og videre ned til Eidsvoll plass kl 17.00

Alle er hjertelig velkommen til å gå deler av turen, eller bli med hele veien., sier Thomas Cottis. Bare husk å ta med egen mat, og ordne retur-reise og eventuell overnatting. Følge med på marsjens facebook-side.

Her er brevet Thomas skal levere til Stortinget 4/11 kl 17.00:

Til det Norske Storting ved Stortingspresidenten og de parlamentariske lederne

Jeg har gått fra Løten med dette brevet for å understreke alvoret.

Vi – vår generasjon, har ikke lov til å ødelegge livsgrunnlaget for våre barn. Og vi bør heller ikke skade oss selv.
Siden 2008 har regjeringene brutt begge Stortingets klimaforlik. Norge er ikke i nærheten av å gjøre sitt bidrag til å holde verden under 2 graders global oppvarming.

Og regjeringene har ikke informert folket om konsekvensene av global oppvarming. Og det til tross for at regjeringens allerede i 2006 fikk et klart råd fra Lavutslippsutvalget (NOU 2006:18): «Staten må gjøre en langsiktig nasjonal innsats for klimainformasjon – en vedvarende Klimavettkampanje».

Klimaforskningen er tydelig: To graders global oppvarming vil gjøre livet vanskelig for alle mennesker i alle land. Mer enn 2 graders oppvarming gir global katastrofe.

Det betyr at Staten bryter Grunnloven § 112

Klimapolitikk måles ikke i kroner, eller i ord om hva andre skal gjøre om 10 år.
Klimapolitikk måles kun i tonn reduserte utslipp av klimagasser pr år, fra nå.
For at Norge skal gjøre sin andel for at vi og våre barn skal få et levelig klima, må Norge kutte utslipp med mer enn 3 millioner tonn CO2-ekvivalenter hvert år, fra og med 2020.

Regjeringen har lagt fram et Statsbudsjett for 2020 som i beste fall gir halvparten av dette.
Nå skal Stortinget og alle partiene behandle budsjettforslaget.
Jeg krever at Stortinget tar sitt ansvar og legger inn det som trengs for at Norge kutter minst 3 millioner tonn CO2-ekvivalenter i 2020, og rigger en nasjonal innsats for klimainformasjon.

Med vennlig hilsen
Thomas Cottis
Far, bestefar og Høyskolelektor i landbruk og klimakunnskap.

PS: Hvis Stortinget mener at den globale oppvarmingen må holdes under 2 grader, da må Norge stanse leteboring etter mer olje og gass. Norge har allerede funnet mer olje og gass enn det vårt felles klima tåler at vi tar opp.

Spre klimavett,
del denne saken!

2 kommentarer

 1. Linda Rundquist Parr | 25.10.2019

  For en kraftig og gjennomtenkt markering, Thomas. Jeg kommer til å slutte meg til marsjen fra Gjelleråsen 4.11 og vil oppfordre flere av våre medlemmer i Oslo og omegn til å bli med på hele eller deler av marsjen.

 2. Thomas Cottis | 26.10.2019

  Suverent Linda. Jeg jobber med detaljene for ruta gjennom Oslo 4/11. Dette spikres i løpet av en dag eller to og vi vil da legge ut disse detaljene på Facebook.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*