En politisk krise

  • EMNER:
  • PUBLISERT:
    fredag 25. okt 2019
  • AV:
    Redaksjonen
to kloder 3
Hvis forbruksveksten i verden fortsetter, vil vi trenge én jordklode til innen 2030, ifølge WWF.

Vi har en dobbel klimakrise – ikke bare den globale oppvarminga, men manglende evne til å gjøre noe effektivt med den menneskeskapte krisa. Mange politikere tar ikke innover seg årsaken til problemene, som er den ustoppelige vekst i forbruket, skriver bestefar Øystein Spilling i Moss Avis. Han tror samtidig at folk flest er villig til å endre levemåte når de ser sammenhengene – for våre barns skyld.

EN REFLEKTERT tenåring skrev i en avis: det som uroet henne mest, var egentlig ikke klimakrisa. Vi vet hva som skal til for å redusere den. Det er «bare» å redusere utslippet av CO2.

Det som uroet mye mer var de politikerne med styringsmyndighet bl.a. i Norge som ikke vil gjøre det som er nødvendig for å stoppe løpet mot overoppheting av klodens atmosfære. Mot bedre vitende lar de utviklingen gå sin skjeve gang.

Det var politikerne som ga henne urolige netter. Ikke klimaendringene.

VI HAR fått et forslag til statsbudsjett som innhold to tankevekkende fakta:

  1. KLIMAMÅLENE for 2020 blir ikke nådd.
  2. DET ventes en doblet vekst i kjøpekraften.

DET FØRSTE er i høy grad kritikkverdig. Hva slags troverdighet har en regjering som har visst og har kunnet gjøre mye mer, men ikke har gjort det? Fortjener den vår tillit?

Det andre punktet er nesten ikke til å tro. I stedet for å satse stort på en reduksjon av årsakene til klimaendringene satser Regjeringen på at veksten i kjøpekraft blir doblet. Det betyr: det vil bli kjøpt og forbrukt varer og tjenester som ytterligere øker tempoet i klimagassutslipp. Økt forbruk slik verden er innrettet nå må med nødvendighet bety større klimagassutslipp.

Nyheten om doblet vekst i kjøpekraft var illustrert med en smilende og glad finansminister. Det er nærliggende å beskrive dette som det glade vanvidd.

DET ER ikke sant at Regjeringen ikke kan gjøre mer. En kommentator i en riksavis skrev: Regjeringen har verktøyene, men vil ikke bruke dem kraftig nok. Verktøykassa består av bl.a.: avgifter (som CO2 – avgift), elektrifisering, utfasing av gasskraftverk, satsing på kollektivtrafikk, støtte til forskning, utvikling og investeringer. Og vi kan legge til: stans i oljeletingen og åpning av nye brønner.

Hvem har sagt at det grønne skiftet ikke skal koste noe – eller ikke skal merkes? Selvfølgelig må det koste noe – og merkes. Jeg tror mange av oss er mer enn villige til å betale for dette og akseptere at levemåten vår endres. Vi gjør det for vår egen skyld, men enda mer for våre barns skyld, og våre barnebarns. De har rett til et liv med samme kvaliteter som oss. Men sjansenes for det svinner stadig

BESTEFORELDRENES KLIMAAKSJON i Moss og omegn er et aksjonsfellesskap i Moss som vil samle flest mulig godt voksne som ser de samme urovekkende tegnene som vi selv. Sammen kan vi gjøre en forskjell og støtte de politikerne og de kreftene innen næringsliv og samfunnsliv som satser på grønne løsninger og nødvendige tiltak og endringer som kan redusere følgene av klimakrisa. Den er allerede godt i gang – med tyfonen i Japan som et siste eksempel i rekken av dødelig ekstremvær denne høsten.

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*