– Et godt utgangspunkt for handling

 • EMNER:
 • PUBLISERT:
  mandag 14. okt 2019
 • AV:
  Redaksjonen
ClimateChange_health_crisis-768x350
Fra People's Climate March høsten 2014 i New York, der 400 000 demonstranter deltok.

– Helsefarene ved klimaendringene har vært underkommunisert. Derfor er det viktig for meg som lege, å være med på å belyse saken, sier Wenche Frogn Sellæg, som er blant underskriverne bak Legenes klimaaksjon som ble lansert i helga. Hun tror at helsefokuset kan bidra til å motivere for mer effektive klimatiltak. Ikke ved å skremme folk, men ved formidling av det vi faktisk vet om sammenhengene.

Wenche Frogn Sellæg var miljøvernminister 1981–1983, stortingsrepresentant for Nord-Trøndelag 1985–1993, justisminister 1985–1986, sosialminister 1989–1990 og 1. nestleder i Høyre 1988–1990. Hun har hatt en rekke offentlige verv, og har lenge også vært aktivt medlem av Besteforeldrenes klimaaksjon.

– Hva tenker du om å gå så tydelig ut mot ditt eget partis linje i oljepolitikken, – ved å be om at man «stopper oljeletingen og starter nødvendig utfasing av produksjon av olje og gass nå»?

– Debatt om vår oljepolitikk er allerede offisielt reist i Høyre. Både Høyres leder i finanskomiteen Henrik Asheim og vårt medlem av olje- og energikomiteen Lene Westgaard-Halle har tatt til orde for å få tema opp på neste landsmøte. Det gjelder både spørsmål om å verne områder i Barentshavet og vurdere effekten av de gunstige betingelsene som gis oljeselskapene. Selv ønsker jeg å utvide denne debatten ytterligere. Tidligere statsminister Kåre Willoch uttalte i en klimadebatt at det er for sent å tegne forsikring når huset brenner. Det synes jeg er et godt bilde på hvorfor vi ikke kan sitte stille og vente på at klimautfordringene blir så omfattende at vi blir tvunget til å avvikle oljevirksomheten raskt med dramatiske følger for arbeidsplassene. En planlagt utfasing gir oss tid til omstilling. Vi trenger dette insitamentet for gradvis å erstatte arbeidsplassene i oljeindustrien med virksomhet i andre næringer. Det øker behovet for en vesentlig styrking av forskning på alternative energikilder og frigjør kompetanse til å utvikle ny virksomhet. Viljen til å starte en utfasing av oljevirksomheten er uforenlig med åpning av nye oljefelt.

– Folk er svært opptatt av helse, vet vi. Samtidig vil det alltid være noe abstrakt over en fare som ligger langt fram i tid. Hva kan vi gjøre for å få politikere og velgere til å handle i tide?

– Vi som har levde en stund, ser klart hvilke betydelige forbedringer som har skjedd i befolkningens helsetilstand gjennom mange tiår. Det er også vitenskapelig godt dokumentert. Men dette er ikke oppnådd ved å skremme folk til å handle annerledes. Det er kunnskap framkommet gjennom seriøs forskning som har fått både politikere og velgere til å endre sitt levesett. Problemet i dag er at vi har dårligere tid og at helsefarene er knyttet til mange utfordringer samtidig.

– Kan folkehelse være et vanskelig begrep å bruke, i en tid som er blitt så individualistisk i hele sin tankegang? Er dette en av grunnene til at det er vanskelig å nå ut med et krav om mer kollektiv fornuft?

– Jeg tror ikke det er individualisme som gjør det vanskelig å nå ut til befolkningen. Tvert imot viser de tidligere helsekampanjene at det er for vår egen skyld at vi følger de seriøse råd som blir gitt. Det som hindrer det du kaller «en kollektiv fornuft» i dag, kan være at tiltakene som må settes inn er så omfattende og til dels så inngripende både politisk og for den enkelte, at følelsen av avmakt fører til fornektelse. Da er den enkleste løsningen å lene seg tilbake og trøste seg med at det blir nok ikke så galt som de sier.
– Men det er en endret holdning på gang i befolkningen. Det er ikke bare de unge og vi besteforeldre som krever politisk lederskap i klimasaken. Det siste valget viste at befolkningen har blitt mye mer opptatt av hva som skjer nær dem og hvordan kommende klimaendringer kan endre deres og kommende generasjoners hverdag. Et slikt engasjement fra grasroten kunne jeg bare drømme om da jeg var miljøvernminister for snart førti år siden. Derfor våger jeg å tro at befolkningen er mer forberedt enn noen gang tidligere på at vedtatt politikk må debatteres og endres. Det er et godt utgangspunkt for vilje til handling.

Spre klimavett,
del denne saken!

3 kommentarer

 1. Gro Nylander Privat | 14.10.2019

  Strålende, Wenche FS! Klokt og velformulert, kunnskapsbasert. Tusen takk. Du er svært viktig i dette nå, ikke bare for å påvirke befolkningen men også for Høyre. De unge også der kommer gradvis på ballen, og det er de som er fremtiden. Hurra for deg og andre modige offentlige personer! Beste hilsen Gro

 2. Takk og lov! Det er så viktig at respekterte, kunnskapsrike høyrefolk kommer på banen. Gir håp! Alle må med. Nå!

 3. NARVE NODELAND | 15.10.2019

  Når OPEC’s generalsekretær sier at klimaopprøret er den største trusselen mot deres industri, er det jo en smule naivt av særlig Høyre og FrP å ignorere dette. Norske politikere og norsk oljebransje har visst om de ødeleggende klimagassutslippene fra norsk olje – og gassvirksomhet i snart tretti år. Hykleriet om den norske «rene» produksjonen lever fremdeles i beste velgående, MENS VI BARE FORTSETTER Å BLI RIKE VED Å ØDELEGGE PLANETEN.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*