Lege i klimakamp

på vår resept gro

– Hva har vi som leger å bidra med i klimakampen, spør Gro Nylander i Tidsskrift for den norske legeforening. Er dette noe som kan overlates til politikerne – eller er det nettopp legene som må varsle når liv og helse trues? For Gro, aktivist i Besteforeldreaksjonen, er svaret enkelt. Og historien har faktisk mange eksempler på leger som har fått samfunnet med på viktige, kunnskapsbaserte endringer.

«Kva vi enn gjer, må følgjene av våre gjerningar bli slik at vi vil tole å bli vurdert av barnebarna våre», sier Edvard Hoem. Det gjelder i høyeste grad i klimasaken.

Nabojenta har fått et stygt skrubbsår. Jeg renser det mens vi småprater, en verbal anestesi. Hun har lest i Aftenposten Junior at havet stiger og mange vil drukne.

«Kan du livredde dem, du som er lege?» spør syvåringen litt engstelig. Hun bor nær fjorden og undres på om det gjelder henne.

Er «klimaangst» en ny diagnose? Er det i så fall sykelig, eller tvert imot en adekvat reaksjon? Forskning tyder på at frykt faktisk utløser en tendens til å ville hjelpe, som å gi penger til miljøorganisasjoner.

Negative følelser virker sterkere enn positive og kan gi et kraftigere dytt mot å bli mer klimavennlig. Men blir fakta for skremmende, kan det føre til fornektelse.

LES MER …

Frontene må ikke gjøres for harde: Besteforeldreaksjonist Gro Nylander i vennlig samtale med bompengeaksjonist Cecilie Lyngy. Foto fra Morgenbladet.

 

 

Spre klimavett,
del denne saken!

2 kommentarer

 1. Ivar Horn | 02.09.2019

  Mitt namn er Ivar Horn. Eg er 77 år og ha 5 barnebarn. Eg er født og oppvaksen på nordvestlandet,( Stadt/Kråkenes) og har opplevd det meste av vær; otrkan, varmeperiodar på sjøvaste julekvelden, 17 mai med snøplog framfor 17. mai toget ein gon på 50 talet, knallvarme, og regnfulle sommrar.. Altså været skiftar, same kva de som besteforeldre pårøver å skreme baranbarna våre med. De burde skamme dykk slik det hausar opp naturlege variasjonar I væretbæde her og der. Det siste bidraget til dette hysteriet stod å lese I BT for nokre dagar sidan. Ei frå Strandvik nærast skulda oljearbeidarar for den sokalla klimakrisa. Det er ei skam!!. Kvifor ikkje ta med krigsseglarane med detsam , som I kolfyrte båtar sette livet til for fridomen. Skam dykk!
  De skremer barnebarna våre med ein skremselpropaganda som kan ha store konsekvesar barn og unge,
  Så mitt rød er: TA TIL VET
  Ivar Horn

 2. Elisabeth Tveter briseid | 03.09.2019

  Det er nok ikke vi besteforeldre som skremmer barna. Snarere er det virkeligheten som er skremmende.Alvoret er grundig vitenskapelig dokumentert. Vi prøver å gi barna mot og håp. Innsats for en levelig framtidig er det beste vi kan tilby unge i dag.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*