Mest lest: om klimastreike-støtte

Wenche fløyte

– Vet du, jeg synes disse ungdommene er så modige og så flotte! Den pensjonerte steinerskolelæreren Wenche Haukland var begeistret for den trofaste skolestreikegjengen med deres ukentlige protestaksjon på Torgallmenningen i Bergen. En dag i vår tok hun med tverrfløyta. – Jeg spurte dem først om det var greit at en gammel dame spilte for dem? Og sannelig du, jeg tror nesten de likte det!

Den blå steinen på Torgallmenningen er et landemerke i Bergen, og klima-streikerne fra Ny-Krohnborg og Steinerskolen forlot skolen og stilte opp på samme plass, med sine hjemmelagde plaktar og sine innøvde sanger og slagord, hver fredag fra midten av mars og ut skoleåret. Wenche Haukland hadde vært der sammen med de unge klimaaktivistene flere ganger før. – Jeg er lærer og vet jo at de klarer seg godt selv, disse 14-15-åringene. Men de er barn, og det betyr mye for dem at de blir sett og lagt merke til og respektert. Jeg støtter dem av hele mitt hjerte, og det vil jeg gjerne vise dem. Dessuten har det vært et par episoder med middealdrende menn – alltid bare menn! – som har vært direkte ufine og nærmest skjelt ut de unge. Og da kan det jo også være godt med en gammel lærer som har vært ute en vinterdag før. Jeg vil absolutt ikke høre på sånt. Det er dårlig oppførsel. I tillegg til at de er uvitende og egentlig burde bli satt på skolebenken igjen.

Wenche har vært aktivt med i Besteforeldrenes klimaaksjon fra første stund. Det er en veldig viktig organisasjon, mener hun. For henne mer en solidaritetsorganisasjon enn en miljøorganisasjon. Da vi møtte henne, så hun fram til aksjonsdagen 24. mai, og håpet oppslutningen ville bli like bra som den var 14. mars. – Det var en festdag, rett og slett, med de flere tusen som var med. Jeg ble rent rørt. Ikke minst var det flott at vi var så mange besteforeldre med!

Wenche Haukland på Torgallmenningen 14. mars.

4-5 tusen ungdommer marsjerte i Bergen. Besteforeldre som demonstrasjonsvakter var et populært innslag.

Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

  1. Reidun Bøyum | 09.08.2019

    Eg har eit sterkt ynskje om det er muleg å få til eit møte i Bergen eller Voss /Vaksdal om K5 (veg/jernbane Voss-Bergen). I diskusjon om utsetjing/reduksjon av dette prosjektet er det stort sett snakk om veg og ikkje jernbane. Og det er alltid snakk om pengar og ikkje miljø! F.eks at ein bør prioritera dobbeltspor jernbane,

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*