Fem på tolv, uten handling

tre måneder ferie

21. juni er Stortingets siste arbeidsdag før 2. okt. Aktivistene i Extinction Rebellion har benytta dagen til å protesterte mot at de folkevalgte tar tre måneder ferie uten å erklære klimakrise og vise stor nok forståelse for den globale nødsituasjon. Med på protesten var også Besteforeldrene, og Steinar W. Christensen er blant dem som har holdt appell. Symbolsk begynte dagens Stortings-aksjon fem på tolv.

Besteforeldreaksjonens leder, Steinar W. Christensen, med sterk appell utenfor Stortinget fredag 21. juni. Foto: Ivan Chetwynd

Appell Eidsvolds plass 21. juni 2019
Noen saker er mye viktigere enn andre. Klimasaken som vår tids største eksistensielle og etiske utfordring er nettopp en slik sak. FNs klimapanel har klart og tydelig fortalt oss at vi er på god vei mot katastrofale klimaendringer.  Klarer vi ikke å holde den gjennomsnittlige temperaturstigning på kloden under 1,5 grader – for ikke å si under 2 grader i forhold til førindustriell tid – vil våre barn/barnebarn og fremtidige generasjoner alle oppleve et dramatisk forverret klima på alle livsområder. Allerede er temperaturøkningen på ca 1 grad. Og vi her i Norden vil merke denne temperaturstigning best.- opp mot en dobling i forhold til gjennomsnittet. Klimaet vil med sikkerhet bli villere, våtere og varmere. Skadene vil bli uforutsigbare, men enorme.

Disse kjensgjerninger er det ingen seriøse politikere som benekter eller betviler.

Men stadig flere av oss fortviler. Fortviler fordi våre ledende folkevalgte politikere toer sine hender. De våger ikke engang å sette foten ned for fortsatt leting etter mer av det som forårsaker klimatrusselen og som vi vet er fullstendig uforenlig med alle klimamål. De skaper selv den politikerforakt som brer om seg. 

Så hva kan vi klimabevisste foreta oss i denne situasjon. Skrive mer I media, arrangere flere demonstrasjoner, sende nok en høringsuttalelse til Storting og Regjering, støtte enda sterkere klimastreikende elever.  Hva skal egentlig til for å vekke de folkevalgte og få de til å ta konsekvensene av den klimakrise vi alle vet er her og helt sikkert kommer? Mer av det samme eller noe annet? Vi i Besteforeldreaksjonen føler et sterkt generasjonsansvar for både hva vi har vært med på og et tilsvarende ansvar for å støtte alle gode tiltak i klimakampen. Besteforeldrenes klimaaksjon støtter kravet om at Stortinget må erklære nasjonal klimakrise nå. Det haster, – alt haster! Flere land – som Storbritannia – har erklært klimakrise, – også Trondheim kommune har gjort det samme.

Extinction Rebellion har valgt en aktivistisk linje med sivil ulydighet som aksjonsform. Selv har vi i dag vedtak på at vi som organisasjon ikke går for sivil ulydighet, men vi forstår at andre ser dette som det rette middel. Sivil ulydighet som aksjonsform er velkjent. Vi husker Nelson Mandela og Apartheid, vi husker Martin Luther King og de fargedes kamp mot undertrykkelsen.

Besteforeldrenes klimaaksjon vet hva som gjelder! Erklær klimakrise nå!

Besteforeldrene var godt representert utenfor Stortinget. Foto: Ivan Chetwynd

NRK Østlandssendingen intervjuer leder av Besteforeldrenes lokallag, Linda Parr. Foto: Ivan Chetwynd

Lars Lillo Stenberg stiller ofte opp i slike sammenhenger. Foto: Ivan Chetwynd

Foto: Ivan Chetwynd

 

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*