– Vi måste vara med

Kungstradgården 1
God stemning og mye folk i Kungsträdgården lørdag 6. april.

Steinar Winther Christensen holdt hilsningstale fra Besteforeldrenes klimaaksjon under det store friluftsmøtet for klimaengasjerte mennesker – mest eldre – lørdag 6. april i Stockholm. Initiativet kom fra gruppa «Fria Pensionärer» med tidligere rikspolitiker Gudrun Schyman i spissen. – Vi kan inte hålla på och hålla högtidstal om att det är ungdomarna som är vår framtid, vi måste vara med och ta vårt ansvar.

Imponerende program
Programmet varte i hele tre timer, og Winther Christensen var imponert både over den gode oppslutningen og de mange fine innslagene: sang fra pensjonistforeningens kor, flotte taler fra Stockholms tidligere politimester, fremtidsminister Kristina Persson i Löfvens første regjering, tidligere erkebiskop i Stockholm KG Hammer, filmregissør Suzanne Osten og flere andre. Det var kunstneriske innslag med sang og musikk fra Marie Bergman som mange av oss husker fra 70-tallet, og fra Arja Saijonmaa og barn hun hadde med. Alt virkelig rørende og med masse trøkk og begeistring på en litt hustrig lørdag hvor tre tusen mennesker fra hele Sverige hadde toget inn.

Generasjonsansvaret
– Svenskene har jo ikke hatt en slik «eldre for klima»-organisasjon som oss, så jeg benytta min egen appell til kort å fortelle om Besteforeldreaksjonens historie, hvordan vi har organisert oss og er politisk uavhengige fra venstre til høyre. Til applaus fortalte jeg om vårt slagord: «Barnas klima vår sak!»

– I likhet med Gudrun Schyman trakk jeg frem at de store fossilinvestorer er pensjonsfond, og viste selvsagt til oljefondet og hvordan investeringene må vris mot fossilfri industri i bl.a. utviklingsland. Jeg fremhevet at våre to land – velsignet fra naturens side med masse vannkraft og materiell velstand – hadde de beste forutsetninger for å gå foran, Hvis ikke vi – hvem ellers? Jeg fremhevet også inspirasjonen fra Greta Thunberg og hva hun har betydd for norske skoleelever og antydet – til latter – at plassen foran Riksdagen lå an til å få nytt navn…

Skientusiasten Winther Christensen lot ikke anledningen gå fra seg til å advare svenskene om at Vasaloppet snart kan være en saga blott! – Men framfor alt understreket jeg at vår generasjon har et særlig ansvar for å støtte ungdommen og at nettopp ungdommens opprør gir tro på framtiden og grunn til optimisme i kampen videre. Jeg – og mange av de andre talerne – fremhevet at det beste vi kan gjøre er å stemme klimavennlig ved valgene. Frykten for å tape varme taburetter er det som dominerer hos populistiske og korttenkte politikere.

 

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*