Støtter Aftenposten Big Oil?

Storting_plattform
Illustrasjon: Ola Dimmen

Klima- og miljøbevegelsen vil ha en sluttdato for norsk oljevirksomhet. Det synes Aftenposten er en dårlig idé. «Oljeavhengigheten må reduseres, og vi må finne nye næringer å leve av. Svaret er likevel ikke styrt avvikling», skriver de. Det er dårlig argumentert, mener nestleder i Besteforeldreaksjonen, Finn Bjørnar Lund. Aftenposten ville ikke trykke innlegget hans, men du kan lese det her.

Leder 6. mars: Aftenposten mener

Kommentar fra Finn Bjørnar Lund:

Aftenposten skriver på lederplass 6. mars 2019 at styrt avvikling av oljenæringen er en dårlig idé.

Det er grunn til å spørre om lederskribenten kjenner karbonbudsjettet og tidshorisonten klimaforskerne har trukket opp for avvikling av fossilt brennstoff.

Alt om 15 – 20 år vil karbonbudsjettet som kan holde oss innenfor 2 graders grensen være tilnærmet oppbrukt med dagens høye utslippsnivå. Det er nå ca 550 gigatonn CO2 igjen av dette budsjettet. Deretter må de netto utslippene globalt nærme seg null.

Støtter Aftenposten da satsingen med tildeling av 83 nye leteområder slik regjeringen gjør? Eventuelle drivverdige funn vil ikke komme i drift før etter 2030 og med en ubestemt tidshorisont. Mener Aftenposten at dette er «ansvarlig»?

Avisen nevner Johan Sverdrup-feltet som snart starter opp og gi stor produksjon fram til 2070. Norge har i tillegg andre felt som binder Norge langsiktig til fossilnæringen. Det blir ikke lettere med evt. nye oljefunn.

Det er selvsagt ikke tilstrekkelig at Norge tar grep alene. Men Paris-avtalen forplikter alle land til å bidra med utslippsreduksjon etter evne i den globale dugnaden for å stanse den farlige globale oppvarmingen. Hvem andre skal gå foran om ikke rike Norge?

Lederen i The Economist har nettopp (9.2.) kritisert de største oljeselskapene (Big Oil) som kynisk neglisjerer sin klimakunnskap og gjør store, langsiktige investeringer. Skal Norge gjøre likedan, eller skal vi ta styring på egen grunn?

Strenge avgiftsregimer for å redusere utslipp nevnes i Aftenpostens lederartikkel som nødvendig virkemiddel. Jeg velger å kalle det styrt avvikling gjennom sterke avgifter!

Hilsen Finn Bjørnar Lund, nestleder i Besteforeldrenes klimaaksjon

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*