Penelope stjal showet

penelop 6
Penelope Lea gjorde inntrykk på alle med sin forrykende sluttappell til konferansen "Broen til framtiden". Hun er tidligere leder av Barnas klimapanel og tidenes yngste vinner av Frivillighetsprisen.

Årets «Broen»-konferanse viser bredden i klimaengasjementet som er nå, med et halvt tusen deltakere fra miljøbevegelse, fagbevegelse og kirken, sier en begeistret besteforeldre-leder Steinar Christensen. Med Ola Dimmen og allsangen fikk vår organisasjon profilert seg og satt fart i hele salen. – Men 14 år gamle Penelope Lea var dagens høydepunkt; hennes tale var en real og rørende punchline!

Foredragene og den viktige debatten om økonomisk klimarisiko viser at også finansverdenen nå har tatt inn over seg at klimaskadene i fremtiden er nødt til å ligge i potten når investeringer avgjøres, sier Steinar Winther Christensen. Investorene tvinges til å tenke mer langsiktig og påvirke en riktig retning for fornybare satsinger.

Det var interessant å lytte til blant andre Martin Skancke, lederen for regjeringens risikoutvalg, og det han sa om at Norge må forberede seg på både klimaendringer og økonomiske virkninger av overgangen til lavutslippssamfunn. Likevel må jeg innrømme at jeg savnet de overordnede politiske forutsetninger i debatten og det politiske element som må ta ansvaret og styre retningen mot den fossilfrie fremtid.

– Ellers gledet særlig den massive støtte foredragsholdere og hele salen ga til skolestreiken og hvor Penelope Lea i sin fabelaktige avsluttende appell bekreftet hvorfor og hva de unge vil stå opp for. Med krav om en ærlig plan for hvordan klimakrisen skal løses – og ikke mere lureri!

Det var en enestående opplevelse og dypt rørende, sier Winther Christensen. Vi jublet og ga henne den stående applaus hun fortjente. OsloMET tok opp hele konferansen, og har nå lagt ut en fullstendig versjon med alle fordrag. Man kan se og høre Penelope ved å gå fram til de siste femten minuttene av videoen som ligger på denne sida.

«I 2030 er jeg 25 år. I 2050 er jeg 45. Og jeg tror de fleste som er her skjønner hvilke forskjellige virkeligheter vi snakker om for de årstallene. I de siste dagene har jeg tenkt at jeg ville og måtte snakke med dere om tillit. For over hele Norge står det nå barn og unge med en frustrasjon og et sinne og en kampvilje dere må ta på alvor. Jeg opplever at barn og unge både er fulle av håp og redde på én gang, og jeg vil fortelle dere hva som har skjedd med min følelse av tillit til deler av voksengenerasjonen i de årene jeg har jobbet med miljøvern.»

 

Spre klimavett,
del denne saken!

3 kommentarer

 1. Svein Skartsæterhagen | 26.03.2019

  Etter Penelope Leas flotte tale, fikk jeg noen assosiasjoner til forhold som barn av alkoholiserte foreldre har fortalt:
  Foreldrene er bare opptatt av fest og rus. Barna deres må ta ansvar for matlaging og oppvask, tørking av spy og rydding av flasker, få huset til å se noenlunde ut og prøve å holde fasaden; kanskje også hjelpe døddrukne foreldre i seng eller gjemme seg for fylle-sinnet deres. Så de voksne oppfører seg som utagerende ungdommer, og barna må oppføre seg som voksne.
  Tilsvarende kunne man si at regjeringen er opptatt av å «ruse seg» på oljesmurt luksus osv. og oppfører seg som uansvarlige barn, mens barna må oppføre seg som ansvarlige voksne.
  Jeg synes Penelopes tale (liksom Greta Thunbergs taler) var saklig, logisk, innsiktsfull og høflig, mens mange av reaksjonene fra voksne (inkl. stortingspolitikere) kan karakteriseres som usaklig, barnslig, dum og endog vulgær.
  Hva i all verden lærte disse voksne på skolen??

 2. Martin Lindal | 28.03.2019

  Ikkje gi skulen skulda. Det er grenser for kva skulen kan makte. Nokon er ikkje mottakelege for læring.

 3. Inge Bakke | 01.04.2019

  Nei, skolen skal ikke få skylden for alt som er galt i samfunnet. Men det voksne, som Svein Skartsæterhagen skriver om, og som tydeligvis ikke har lært nok på skolen, har gått på en skole, som siden 80-årene har nedprioritert grunnopplæringen innen naturfag. Folk med høy utdanning kan avsløre så total mangel på forståelse for hvilken fysisk verden vi lever i at det kan, i disse tider, gå kaldt nedover ryggen på en. Dagens regjering, og en stor del av velgermassen, må bestå av mennesker som faktisk ikke forstår hva som er på gang. De hører jo varselsignalene fra forskerne, men tror ikke på det, egentlig, fordi de ikke skjønner, rett og slett, den enkle fysikken bak fenomenet global oppvarming. Her kan skolen sies å ha sviktet.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*