Nu tågar vi för klimatet!

fria pensjonærer 3

Nå samler også svenske eldre seg til kamp mot global oppvarming. «Fria Pensionärer» kaller de seg, og i spissen står Gudrun Schyman, feminist og tidligere politiker. Fra alle kanter av landet tar de toget til Stockholm 6 april, der de samles til stor markering i Kungsträdgården, med deltaking fra en rekke kjentfolk i svensk kultur- og samfunnsliv. Fra Norge kommer lederen i Besteforeldrenes klimaaksjon.

Dags för Fria Pensionärers Manifestation för klimatet
– för våra barn och barnbarns skull!

«Vi har demonstrerat tillsammans i 40 år», heter det i appellen fra pensjonistaktivistene. «Mot kärnkraften, mot kärnvapen och för fred och nedrustning. Vi är numera pensionärer men vi slutar inte för det. Tvärtom – nu är vi fria och nu startar vi Fria Pensionärers tåg för klimatet! Klimatkrisen får inte vara det arv vi lämnar till våra barn och barnbarn. Den måste lösas NU och med hjälp av OSS! Vi vill se planen till det fossilfria samhället innan vi lägger undan våra banderoller!»

– Hva som skal skje siden, etter manifestasjonen 6. april, vet jeg vel ikke, sier Gudrun Schyman til oss. – Men jeg tror oppslutningen kan bli god, og håper vi kan få knoppskyting av liknende initiativer flere steder rundt om i landet, ved at eldre gjør felles sak med de unge som nå protesterer. Jeg gleder meg dessuten til å samarbeide med dere i Norge, og over at Steinar Winther Christensen kommer og blir med oss i Kungsträdgården.

Aktionsplanen är enkel:
Nu tågar vi för klimatet!

Precis som i gamla tider beger vi oss till huvudstaden för att framföra våra åsikter. Vi kommer från söder och norr, från öster och väster. Från små orter och från större städer. Vi har en sak gemensamt – vi har varit med förr! Vi är födda på 40- och 50-talet, vi har våra karriärer bakom oss, vi har inga poster och positioner att försvara och bevara. Vi är fria pensionärer och nu höjer vi rösten!

Det största säkerhetshotet vi har idag är klimatkrisen. Den är akut. Den är här. Den är NU! Vi måste tänka om, ställa om och fördela om. Vi kräver en konkret handlingsplan som lever upp till Parisavtalet och garanterar en samhällsutveckling som är fossilfri senast 2050. En konkret färdplan som tar alla de sociala och ekonomiska hänsyn som behövs för att alla ska kunna medverka i denna vår största omställning hittills. Det betyder jämställdhet och jämlikhet hand i hand med de samhällsförändringar som behövs för att uppnå hållbarhet. Och det betyder att militariseringen måste upphöra till förmån för miljöomställning på alla nivåer. Det betyder människans och jordens säkerhet före territoriell säkerhet. Och det betyder att ekonomin måste underordnas hållbarhetsmålen.

Vi kräver en politik som erkänner krisen och tar oss till målet. Vi gör det för våra barn och barnbarn. Vi vill inte att en förödd planet ska vara det arv vi lämnar efter oss.

Les mer i Gudrun Schymans Feministbrev: Fria pensionärers revolt

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*