Klimamål uten klimapolitikk

 • EMNER:
 • PUBLISERT:
  lørdag 9. feb 2019
 • AV:
  Redaksjonen
Hordfast Gunnar
Hordfast mellom Stord og Os sør for Bergen vil koste mer enn 40 milliarder, og er blant veiprosjektene Gunnar Kvåle (innfelt) mener fører oss i feil retning. Han er professor emeritus i internasjonal helse ved UiB, og styremedlem i Besteforeldrenes klimaaksjon. Illustrasjon: Statens vegvesen

Flere tiår med ambisiøse klimamål har ikke gitt resultater. Fortsatt fullt kjør i oljeleting og bygging av utslippsbomber som motorveier og nye rullebaner fører oss i feil retning og hindrer måloppnåelse, skriver Gunnar Kvåle i en kronikk i Bergens Tidende. «For å skape endring må vi snakke sant om klimasituasjonen og gjøre hva som må til for å nå vedtatte klimamål uten videre forsinkelse.»

«Hvis global oppvarming skal kunne begrenses til 1,5 grader, må klimagassutslippene kuttes med over 50 prosent innen 2030. Ifølge Granavoll-plattformen skal regjeringen utarbeide en plan for å redusere innenlandske utslipp med 45 prosent i ikke-kvotepliktig sektor. Det tas forbehold om at fleksibiliteten i EUs rammeverk kan benyttes. Dette betyr at hvis tiltakene som settes i verk, ikke fører til store nok kutt, kan kvotekjøp brukes i stedet for utslippsreduksjoner innenlands. 

Tidligere statsminister Jens Stoltenberg har åpent innrømmet hvordan tankegangen er. Han omtaler manglende måloppnåelse i egen regjeringstid som følger: «Når datoen nærmer seg og vi ser at det blir vanskelig, slutter vi å snakke om dette målet og setter i stedet nye mål enda lenger fram. Slik har vi bedratt oss selv flere ganger.»

Solberg-regjeringen følger samme oppskrift. Den opplyser helst ikke om at målet i klimaforliket fra 2012 om 30 prosent kutt innen 2020, ikke blir innfridd. Erna Solberg gjør da som Stoltenberg og setter et nytt mål lengre fram i tid. Det lover dårlig for måloppnåelsen at det i statsbudsjettet for inneværende år, ikke er avsatt tilstrekkelig med midler for å nå målet.

Mangel på effektiv klimapolitikk over mange tiår, i Norge og internasjonalt, har skapt en farlig klimautvikling. Analysegruppen Climate Action Tracker har graderte Norges klimamål, igangsatte klimatiltak og politikk som svært utilstrekkelig. Norges politikk peker mot en global oppvarming på over 3 grader – hvis alle andre land følger vårt eksempel.

Mange norske politikere, blant andre Klima- og miljøminister Ola Elvestuen, problematiserer ikke dette, men grønnmaler situasjonen. Norsk olje- og klimapolitikk fremstilles som tilstrekkelig for en trygg klimautvikling. Dette tyder på at regjeringen ikke har tatt inn over seg hvor gjennomgripende endringer i politikk og samfunn som raskt må på plass for å unngå farlige klimaendringer.»

Se hele kronikken i Bergens Tidende 8. februar: Regjeringen utsetter bare klimamålene

Spre klimavett,
del denne saken!

2 kommentarer

 1. Linda Rundquist Parr | 09.02.2019

  Klar tale fra en klok mann. Erna Solberg leser vel Bergens Tidende?

 2. Steinar Høiback | 11.02.2019

  Flott levert av Gunnar. Jeg håper at statsministeren leser, forstår og handler.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*