– Har ikke vært voksne nok

solidaritet

For å hjelpe politikerne til å ta mer hensyn til kommende generasjoners rettigheter, ønsker ungdommen i Spire et eget framtidsombud i Norge. Det støtter bestemor og oldemor Alfhild Berg Johnsen i Skien, der saken står på dagsorden under klimafestivalen. Barn og unge burde forlange mer av oss, skriver hun i Varden – «mer vilje til forandring som kan gagne framtida, framfor å gi oss gevinst i dag».

Kjære barn, barnebarn og oldebarn. Vi har nylig passert jul. Det var vanskelig å finne på julepresanger, ikke fordi jeg ikke vil gi dere noe, men jeg vet ikke hva dere trenger, det ser ut som dere får alt, nesten før dere har fått tid til å ønske dere det.

Da jeg var liten måtte vi spare, og fikk glede oss lenge før vi fikk det vi ønsket. I dag må det handles fort, før neste modell tar over, og det er et res etter nye produkter, nye apper og nye opplevelser. Slik føles det sikkert for mange, vi henger i for å følge med. Vi er utsatt for en tsunami av reklame som forteller oss om all verdens varer og muligheter. Mulighet skaper behov, og våre behov har vokst med mulighetene. Verden har en markedsøkonomi der vekst er målet for produksjon, varer og tjenester. Vekst i forbruk. Vekst i profitt og bonus. Vekst i forskjeller. En verden der billig arbeidskraft brukes som brensel for å opprettholde koken i vekstøkonomien.

Verdens befolkning øker også. Forbruket av jordas ressurser er under stadig større press. Energibehovet er enormt. Det jordkloden har brukt millioner av år på å lagre og omdanne vil vi fortest mulig grave opp, pumpe opp og omdanne til penger. Så tapper vi jorda og sender kaskader av CO2 og annet, ut i en atmosfære som ikke har sjanse til å svelge unna og opprettholde sunnhet og balanse.

Kjære barn, barnebarn og oldebarn, unnskyld. Vi har ikke vært voksne nok til å ta ansvar. Heller ikke tenkt langt nok på konsekvensene av våre handlinger. Nå ber jeg dere: Protester og forlang mer av oss; mer ærlighet om jordas tilstand, mer vilje til forandring som kan gagne framtida, framfor å gi oss gevinst i dag.

I 2018 gikk 15 år gamle Greta Thunberg fra Sverige til skolestreik som protest til hvor lite de voksne gjør for virkelig å redde klimaet på jorda. Hun fikk anledning til å tale til FN og fortalte verdens ledere at de har sviktet framtidas generasjoner. Og at de rike land må kunne gå foran og begrense uttak av olje, gass og kull og begrense karbonutslippet, som i rike land er langt høyere per person enn i fattige land. I disse dager blir det på norske kinoer vist en sterk, libanesisk film, Kapernaum. En 12 år gammel gutt går til rettsak mot sine foreldre fordi de har født han inn i en verden av fattigdom og urettferdighet. Et miljø som preges av en brutal kamp for å overleve, eller få en sjanse til flukt.

Hvis det fortsetter slik den kapitalistiske markedsøkonomien styres, eller ikke styres i dag, da er det sikkert at klimakrisen ikke vil bli løst. Ekstremvær, tørke, stormer, flommer vil gi store skadevirkninger: Ubeboelige områder, sult og mer ubarmhjertig kamp om ressursene og flere kriger vil lage flyktningestrømmer som langt overgår det vi ser i dag.

Hvor mange gjerder og murer vil vi, rike og heldige, bygge? Hvor mange tusen, eller millioner, vil vi tåle å se lide og dø, fordi vi ikke har villet fordeling, men har tviholdt på fordelene våre? Greenpeace og Natur og Ungdom, med støtte av Besteforeldrenes Klimaaksjon, går til søksmål mot den norske stat, fordi staten ikke overholder sin egen grunnlov §112, som fastslår vårt ansvar for framtidas generasjoner.

Kanskje trenger Norge et framtidsombud? Et ombud som ikke må la seg styre av partipolitikk og stemmetall. Et framtidsombud som ved hjelp av sammensatte forskningsmiljøer, kan stake ut kursen til et mer bærekraftig samfunn og bærekraftig klima. Klimakrisa gir oss store moralske og etiske utfordringer vi må ta inn over oss. Som Greta Thunberg sier til oss voksne og statsledere: Forandringer kommer enten dere vil det eller ikke. Det er opp til oss hvilke forandringer vi vil ha, dårlige eller gode. Og vi mennesker har engasjement og kreativitet til å finne løsninger. Framtida er nå, og ansvaret er vårt.

Kjære barn, barnebarn og oldebarn, vi er glad i dere og håper dere får ei god framtid på ei god jord.

Alfhild Berg Johnsen
mamma, bestemor og oldemor,
medlem i Besteforeldrenes klimaaksjon

(innlegget sto på trykk i Varden og Telemarksavisa 8. januar)

Spre klimavett,
del denne saken!

10 kommentarer

 1. Kistin Aspelund | 10.01.2019

  Kjempebra innlegg, Alfhild !
  Jeg skulle ønske at flere aviser vil være villige til å ta inn innlegget ditt.

 2. Finn Bjørnar Lund | 10.01.2019

  Takk, Alfhild, for et flott innlegg!

 3. Gro Nylander | 10.01.2019

  Flott, Alfhild! Det med gaver blir økende vanskelig. Vi har gitt opplevelser, teater, tur Langedrag naturpark på fjellet, og sist SOMMER tre dagers tur til KBH, med båt og tre døgn på herberge med felles køyerom både der og på båten.. Men det blir tiltagende vanskelig å finne på noe, de har alt, og lider rett og slett av «BEHOVSNØD», som datteren vår kaller det. Så nå har jeg sagt fra at den som ikke kommer med et konkret ønske (ikke penger!) får ikke noe. Da snakker jeg om større barnebarn over 10 år. De har i all fall oppfattet såpass at en 14-åring sa: «Det er ikke det at bestemor og bestefar ikke har penger, eller ikke vil gi oss noe, men de vil heller gi oss opplevelser eller ingenting, for de syns det er bedre å sende pengene til noen som trenger det veldig.» Jeg ble så glad! Men fremover vet jeg jammen ikke riktig, energien minker og barnebarna blir eldre og travlere.

 4. Svein Alfheim | 10.01.2019

  Et reflektert og tankevekkende innlegg! Støttes 100%

 5. Vidar Lillebo | 10.01.2019

  De voknes protester går i merkelige retninger i disse klimatider. Mens 2018 gikk mot slutten, så mobliserte voksne i hopetall mot bompengeringer.» Tråkk ikke i våre vellferds-sirkler. Vi vil fortsette som før.» Når det bedrøvelige budskapet om katastrofale nedganger i de fleste dyrepopulasjonener i verden, kom som avslutning på året, ja da arrangerte voksne mennesker en kjempeparade i Oslo med mottoet: «Skyt mere ulv».
  Tenk om disse 2 aksjonene hadde vært til støtte for et levende miljø? De voksnes svik mot generasjonene etter oss, er overveldende. Og på toppen av det hele hadde vår statsminister nyttårsønske om at det bør fødes flere barn i Norge !
  Og mens de voksne vanlige menneskene krangler om småtterier i det store samspillet, så storkoser olje-lobbyen seg med sitt stadig økende overskudd.

 6. Steinar Winther Christensen | 11.01.2019

  Takk Alfhild! Du skriver så godt og riktig om at ingen med reell makt tar vare på fremtidens klima. Jeg er mer i tvil på om et fremtidsombud er politisk mulig når ikke engan 1,5 graders rapporten fra FN tas alvorlig. Kanskje et miljøombud a la Sverige er veien å gå med reell myndighet til å fatte vedtak. Uansett må vi bare stå på og skrike ut våre klimakrav.

 7. Bjørn Gunnar Sveen | 15.01.2019

  Fantastisk hvordan Alfhild har klart å få frem den nakne sannhet om vår bekvemme tilkortkommenhet

 8. María M. Brekke | 15.01.2019

  Veldig bra innlegg til å vekke mange som ikke har fått med seg hvor viktig er det at vi gjør noe sammen og NÅ!

 9. Bjørghild des Bouvrie | 15.01.2019

  Tusen takk, Alfhild! Din tale er mektig bra.
  Klem, Bjørghild des Bouvrie

 10. Kari-Ann Marker | 15.01.2019

  Takk for et flott og reflektert innlegg Alfhild!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*