Lunsj med reven og hvalen

190121 Gro Dahle (4)

«Lunsj og lyrikk med klimablikk» er i gang i Bikuben på Det norske teatret. Lunsj og lyrikk er et populært arrangement og holdes på ukedagene kl. 12.00-12.30 i kafeen i teaterets 2. etasje. Denne uken er det Besteforeldrenes klimaaksjon som har invitert forfattere til å opptre, som et ledd i årets klimafestival §112.

Først ute var Gro Dahle, som leste dikt med miljø og klima som tema. Vi fikk høre revens fristende tilbud til haren, en grafisk skildring av hvor fint det ville være å bli spist. Diktet handlet opprinnelig om forholdet mellom EU og Norge og ble flittig brukt i forbindelse med folkeavstemningen på 1990-tallet – og ifølge forfatteren var grunnen til at Norge stemte nei til å være med i EU. I dag kan bildet bli brukt om forbrukersamfunnets og fossilindustriens ønske om a sluke miljøbevegelsen.

Så var det hvalens tanker der den svømmer omkring i verdenshavene. Og et dikt om Arktis – jordklodens fryseboks: Er det fortsatt strøm tilkoblet fryseboksen? Hvalen har problemer fordi havet har fått feber, og den mener i hvert fall at alt vil bli så mye bedre når homo sapiens forsvinner fra jordkloden. Dette lange diktet, med eksempler på det som fugler og hvaler sier – på originalspråket, uten tolkning, – er egentlig en sangtekst, og skal oppføres av et barnekor på en miljøkonsert i Operaen senere i år.

 

Ca 80 personer hørte Gro Dahle på den første av BKAs Lunsj og lyrikk samlinger mandag 21. januar.

 

 

 

Diktet om reven og haren var Gro Dahles første politiske dikt, og finnes i samlingen Karneval (1998).

 

 

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*