Dronningen og jordens tilstand

fjeldstad

Lise Fjeldstad er dronningen av teater! Slik presenterte Gro Nylander dagens gjest på «Lunsj og lyrikk», som Besteforeldrenes klimaaksjon er vertskap for denne uka i forbindelse med Klimafestivalen §112. Torsdag var dronningen på besøk i sitt tidligere rike, Det norske teatret. Det var en selvfølge at Lise Fjeldstad stilte opp, både denne dagen og da hun ble spurt om å figurere i BKAs vervebrosjyre, konstaterte Nylander.

I tillegg til dikt av nålevende lyrikere som Cathrina Grøndahl og Gro Dahle, trakk Lise Fjeldstad fram lyrikere som for flere tiår siden hadde skildret jordklodens og menneskehetens tilstand på en måte som fremdeles er aktuell i dag. Miljøtrusler er ikke noe nytt; det som er nytt er den voksende bevissthet om problemene, hevdet hun.

 

«…fra deg har vi fått hva vi hadde behov
unntatt dette ene – likevekt og bestandigheten,
din uforstyrrelige ro…
– lån oss litt av din balanse, din ro.»

– Rolf Jacobsen, Til Jorden, 1975.

 

Fra enda lengere tilbake leste hun Terjei Vesaas’ Regn i Hiroshima og Halldis Moren Vesaas’ No plantar kvinna, begge fra 1947. Sistnevnte handler om å plante et tre, og trær var en av trådene i dagens diktsamling – med blant annet Joyce Kilmers påminnelse om menneskers begrensninger, gjendiktet av Andre Bjerke:
«Et dikt kan lages av enhver,
men bare Gud kan dikte trær.»

Men mennesker kan skrive dikt som øker bevisstheten om jordens og vår egen situasjon på en sterkere måte enn kalde fakta, noe som denne halvtime med lyrikk var et eksempel på.

 

Lise Fjeldstad kunne peke på veggen med malerier av Det norske teaters skuespillere og konstatere at hun hadde spilt sammen med dem alle sammen.

 

Dronningen foran bilder av noen av sine tidligere teaterkamerater

 

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*