«Norge en sinke»

furevik

«De norske utslippene har økt siden 1990 (…) Det er jo helt vilt at regjeringen legger opp til enda mer leteaktivitet for olje- og gassnæringa i nordområdene.» Tore Furevik, som er direktør ved Bjerknessenteret for klimaforskning, tar bladet fra munnen i et intervju med Bergens Tidende i dag. Han er i Katowice og synes utsiktene er begredelige. Verden styrer mot en oppvarming på 3-4 grader Celsius.

Fra intervjuet:

– Klimaminister Ola Elvestuen har varslet at regjeringen vil skjerpe Norges forpliktelser. Hva synes du om den norske klimainnsatsen?
– Norge er ofte offensiv på klimatoppmøter og gjør mye riktig internasjonalt. Et eksempel er regnskogsatsingen. På hjemme­bane er vi derimot en tung klimasinke.

– Hvordan begrunner du det?
– De norske utslippene har økt siden 1990, mens våre naboland og nesten alle andre europeiske land har klart å kutte sine utslipp av klimagasser. Skal festtalene om et grønt skifte bli til virkelighet, må vi få fart på omstillingen. Da er det jo helt vilt at regjeringen legger opp til enda mer leteaktivitet for olje- og gassnæringen i nordområdene. Vi må kutte med 45 prosent innen 2030 for å nå 1,5 gradersmålet og komme i null med utslippene i 2050. Da tåler ikke klimaet enda mer utvinning av fossilt brensel.

– Det er svært mange arbeidsplasser i næringen, og den gir store inntekter til landet?
– Vi må tenke nytt og stort. Norge kan bli verdens første nullutslippsland. Vi har alle forutsetninger for å bli en stormakt på havvind. Våre fortrinn er en lang kyst, vi har kompetanse og ressurser til å bli en stormakt på denne formen for fornybar energi. Havvind kan bli et nytt industrieventyr for Norge.

– Du har tatt til orde for at havvind bør få statlige støtteordninger slik petroleumssektoren har fått. Kan du utdype?
– I dag har olje- og gassektoren den såkalte leterefusjonsordningen og regler for skattefradrag som betyr at staten dekker det aller meste av letekostnadene. Tenk om vi i stedet fikk en tilsvarende støtteordning for utbygging av norsk havvind. Det kan gi mange nye grønne arbeidsplasser og tilføre markedet enormt mye ren kraft. Vi må utnytte denne evigvarende, rene energiressursen som finnes langs kysten vår.

Spre klimavett,
del denne saken!

4 kommentarer

 1. Knut Erik Grønskei | 15.12.2018

  Gi equinorsjefen Sætre støtte slik at han foretar de rette valgene. Aksjekursen faller fortsatt.Hva er deres miljøprofil???

 2. Sverre Stub | 16.12.2018

  Vi trenger et politisk skifte for å få fart på det grønne skiftet. Vi trenger politisk lederskap med mot og vilje til å forberede folk på en raskere grønn omstilling.

 3. Vidar Lillebo | 31.12.2018

  Vi har valg i 2019. Vi må slutte å kaste bort stemmene våre på «olje-partiene» (Ap,H,Frp og Sp) dersom vi virkelig mener noe med å få redusert vårt co2 utslipp. Det rimer dårlig at partiene med gjennomtenkt klima-profil ligger og vaker rundt sperregrensa på Stortinget.

 4. Axel Larssen | 01.01.2019

  Og hvilke partier har ledere som har mot og evne til virkelig å gå i bresjen for de helt nødvendige omlegninger i samfunnet??? Etter min mening: Ingen!!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*