Er det sant, bestemor?

gro dialog 4

Nestleder Gro Nylander fra Besteforeldrenes klimaaksjon var den som høstet mest applaus for sin fortelling og levende engasjement da den første «talanoadialog» ble arrangert på Stortinget torsdag forrige uke. Det er øystaten Fiji som har tatt initiativ til dialoger om klimaproblemene, der politikere, forskere og organisasjoner møtes for «å dele fortellinger, bygge tillit og finne løsninger sammen».

Jonas Gahr Støre (Ap), Espen Barth Eide (Ap), Stefan Heggelund (H), Ole André Myrvold (SP), Lars Haltbrekken (SV), Kjetil Kjenseth (V) og Une Bastholm (MDG) var blant dem som deltok på «Stortingtalanoaen», som var arrangert av Arbeiderpartiet, Kirkens Nødhjelp, Forum for utvikling og miljø, Regnskogfondet, Naturvernforbundet, og WWF.

Ja, sant er det!
Gro Nylander snakket med humør og varme, og begynte med å fortelle forsamlingen om den vesle jenta i nabohuset som hadde lest Aftenposten Junior. Der sto det at havet vil stige og mange vil drukne, og hun ble kjemperedd, for hun bor jo ved fjorden! Og da forklarer jo bestemor at det er Fiji og det er Bangladesh og det er langt herfra ennå. – Men barna der da, sier den vesle jenta, er det ikke like trist for dem å drukne, og blir ikke mammaen deres like lei seg?

– Og er det sant, bestemor, at isbjørnene blir så tynne fordi de ikke finner mat når havet blir varmere?

Og bestemor må fortelle at sant er det, men at vi kan gjøre noe med det – hvis bare politikerne våre er så modige og kloke som de trenger å være. Og for eksempel vil lytte til Besteforeldreaksjonens medlem, tidligere miljøvernminister Thorbjørn Berntsen og det han sier: «Det er gæli nok nå! Utslipp akkumuleres i hundrevis av år. Vi får ikke utslippene nok ned med fortsatt langsiktig produksjon av olje og gass. Fossilt trengs ikke, ettersom både solkraft og vindkraft i dag står kommersielt på egne bein. Nei til mer og mer! Vi greier å omstille oss, det har vi klart før!»

Se Gro Nylanders innlegg:

 

Spre klimavett,
del denne saken!

7 kommentarer

 1. Brita Helleborg | 01.11.2018

  Tusen takk for nydelige historier Gro. Dessverre så sant alt sammen.

 2. Flott fortelling, Gro!
  Om det bare kunne gå som et ekko gjennom hele Norge:
  . . . . . «men at vi kan gjøre noe med det – hvis bare politikerne våre er så modige og kloke som de trenger å være.»
  . . . . . «men at vi kan gjøre noe med det – hvis bare politikerne våre er så modige og kloke som de trenger å være.»
  . . . . . «men at vi kan gjøre noe med det – hvis bare politikerne våre er så modige og kloke som de trenger å være.»
  osv.

 3. Gunnar Kvåle | 01.11.2018

  Veldig godt og viktig innlegg, Gro!
  Fikk du noen svar fra Jonas eller de andre politikerne som var med på «Talanoa-en»?

 4. Finn Bjørnar Lund | 01.11.2018

  Dette innlegget til Gro var nok det som fikk størst applaus av alle på Stortings-talanoaen. Det ble lagt veeeldig godt merke til.
  Hun fikk også applaus underveis som dere hører på denne videoen.

 5. Birthe Nielsen | 02.11.2018

  Så flott innlegg Gro, tusen takk!

 6. Kirsti Nylander | 02.11.2018

  Brått itte verst!

 7. Elisabeth Tveter Briseid | 03.11.2018

  Tusen takk, Gro! Nydelig form og viktig budskap!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*