Broderer for barnebarns framtid

samme her

Når Elisabeth Briseid i Drammen får lyst til å slå i bordet og si fra hva hun mener om miljø og klima og verdens skjeve gang, så finner hun fram nål og tråd og sier det på sin egen måte – på stramei. Hennes etter hvert omfattende samling klimabroderier har de siste årene vært vist landet rundt, og er nå utstilt i Molde bibliotek, på initiativ fra den lokale gruppa av Besteforeldrenes klimaaksjon.

Elisabeth er en del av «garngeriljaen», kvinner som gjør sin stemme hørt ved hjelp av tradisjonelt handarbeid med utradisjonelle budskap. Det er en måte å få ut frustrasjonene på, og tenke over hva som må gjøres. «Klimasommel dreper» står det på et bilde, med sirlige, broderte bokstaver og en vakker korsstingsbord under.

– Det første klimabroderiet jeg sydde, i ren frustrasjon, er nå faktisk litt avleggs. Det er et broderi hvor det står «Hva kommer det av? Hva kommer det av? Hva kommer det av? Kli… Hysj! Klim…Hysj…. Klima… Hyssj!! Hva kommer det av?» 

– Det var selvsagt fordi det var taushet omkring klimaproblemet, både i det offentlige og det private rom. Nå snakkes det om klima, i alle fall i det offentlige rom. Det er et framskritt, men fortsatt skal vi ikke snakke høyt om «oljefanten i rommet». Ja, vi skal nok redde klimaet, – men for all del, rør ikke oljeutvinninga vår!

Elisabeth har merket seg statsministerens uttalelser på Høyres sentralstyremøte nylig, slik hun er gjengitt i Aftenposten 19.11: «- Den som skal slukke lyset på norsk sokkel er ennå ikke født. Hun avviser at det på noe tidspunkt blir en politisk styrt avvikling av oljenæringen av klimahensyn. – Nei, det ser jeg ikke for meg. Men lønnsomheten kan bli endret (…) En styrt avvikling av oljeindustrien er ikke omstilling. Det er økonomisk korttenkt.»

– Jeg blir simpelthen både sinna og fortvilet når jeg ser at det kun er lønnsomhet som teller. Hvordan er det mulig å være klar over hvor dramatisk situasjonen er for kloden – og late som det ikke bør ha konsekvenser for norsk oljevirksomhet!

Fra Molde bibliotek: Oddbjørg Langset, Brit Sæther Grell og Helge Strandhagen. Foto: Evy Sesilie Bergum

 

Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

  1. Randi Kristin Nærum | 22.11.2018

    Fantastiske broderier!!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*