– Nå må vi våkne

  • EMNER:
  • PUBLISERT:
    tirsdag 4. sep 2018
  • AV:
    Redaksjonen
dagsavisen på bord

Beskjeden fra klimaforskerne er klar, – de gamle værrekordene tilhører en verden som ikke lenger eksisterer, skriver Gunnar Kvåle og Hans Martin Seip fra Besteforeldreaksjonen i Dagsavisen i dag. Det haster veldig med effektive tiltak for å bremse videre global oppvarming. En internasjonal forskergruppe anbefaler revolusjonslignende tiltak for å kunne unngå at situasjonen kommer helt ut av kontroll.

Fra artikkelen:
Norges politikk, klimamål og igangsatte klimatiltak er gradert som «utilstrekkelig» av tankesmien Climate Action Tracker. Når vurderingen baseres på regjeringens nåværende politikk og de prognoser som følger av denne, havner Norge i gruppen «svært utilstrekkelig». Norges klimapolitikk peker mot en global oppvarming på mellom 3 og 4 grader – hvis andre land fulgte vårt eksempel. Mens utslipp av klimagasser i våre naboland for lengst er på god vei ned, har utslippene i Norge økt med 2,3 prosent siden 1990. For den viktigste klimagassen, CO2, er det en økning på hele 23 prosent.

Gunnar Kvåle er professor i internasjonal helse, UiB. Hans Martin Seip er professor i miljøkjemi, UiO. Begge her lenge vært aktive i Besteforeldreaksjonen, og har skrevet mange debattartikler sammen.

Spørsmålet er om våre politikere har det moralske motet som skal til for å forlate gamle og utdaterte oppfatninger. Til nå har våre største politiske partier, med Erna Solberg og Jonas Gahr Støre i spissen, sviktet. Med all ny kunnskap om at vi nå løper en stor risiko for ustoppelige klimaendringer, påtar de seg et meget alvorlig ansvar hvis de fortsetter å skyve problemene foran seg. Vi er sent ute for å gjennomføre tiltak som monner: Raske utslippskutt i alle sektorer, stopp i all leting etter olje og gass og en hurtigst mulig avvikling av oljeindustrien.

Les hele artikkelen i Dagsavisen: «Politikere: Nøl ikke lenger!»

 

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*