Skolestreiker for klima

skolestrejk 3

Femten år gamle Greta Thunberg har satt seg ned utenfor den svenske Riksdagen med denne teksten foran seg: “Vi barn gör ju oftast inte som ni säger åt oss att göra, vi gör som ni gör. Och eftersom ni vuxna skiter i min framtid, så gör jag det med. Jag heter Greta och går i årskurs 9. Och jag skolstrejkar för klimatet fram till valdagen.” Unge og eldre slutter seg til henne og vil være med på aksjonen.

«Sveriges Malala»
Greta vekker oppmerksomhet der hun stillferdig sitter ved siden av sin håndskrevne plakat. Mange stopper opp, noen med spørsmål, andre med oppmuntrende ord. «Vi har på sätt och vis fått vår egen Malala,» skriver en kommentator i Expressen. «En flicka som profetiskt ställt sig i förtruppen för en rörelse som säger som det är. Som inte har några som helst ‘vuxna’ ambitioner om att skaffa sig makt, status, ingå i allianser. Hon vill bara ha en framtid.»

«Det behövdes tydligen. Som kontrast till det medietränade välregisserade politiska spelet där ingenting egentligen sägs eftersom kontrahenterna är paralyserade av skräck för att tappa makt. Bara genom att sitta där utanför Riksdagshuset blixtbelyser hon hur dåliga vi har varit och fortfarande är på att göra vårt jobb som ansvarstagande vuxna. Vi har vårdat och curlat barnen i våra anletens svett och ändå har vi svikit dem kapitalt.» 

“Alla är välkomna att sitta med. Om du inte är i Stockholm så kan du sitta vid ditt närmsta kommunhus”, sier Greta selv. “Jag har inte rösträtt, men det här är ett sätt att göra min röst hörd.” Se også reportasje også på nrk.no: https://www.nrk.no/urix/greta-_15_-skulker-skolen-for-klimaet-1.14179684

Spre klimavett,
del denne saken!

2 kommentarer

  1. Linda Rundquist Parr | 25.08.2018

    Modig gjort. Voksent gjort. Det er klart at dette vekker oppmerksomhet. Måtte mange svensker tenker seg om når det gjelder hvilket parti som er best på klima, og hvilket parti de da bør stemme på.

  2. Christian F. Hoøst | 25.08.2018

    Nå ser jeg frem til at noen norske ungdommer gjør som svenske Greta. Hurra for Greta!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*