Ikke for sent

 • EMNER:
 • PUBLISERT:
  tirsdag 24. jul 2018
 • AV:
  Redaksjonen
before the flood

Den amerikanske skuespilleren Leonardo DiCaprio er også kjent for sitt miljøengasjement. Han er utnevnt til FN-ambassadør for klimaspørsmål og brukte to år på å lage dokumentarfilmen «Før syndefloden», som nå kan sees på NRK. – Jeg er ikke mer optimistisk enn før, men er begynt å tro at vi mennesker kan gjøre en forskjell, sier DiCaprio. Det er ikke for sent, men folk må vekkes og tenkemåten må endres. Det håper han filmen kan være et bidrag til.

ARKTIS I KRISE. DiCaprio i samtale med gammel fangstmann, som forteller at isen før var blank og hard. Når er den mer som iskrem, sier han.

I filmen, som er tilgjengelig fram til 22. august, får vi også se en del eksemplarer av den amerikanske klimafornekter-arten. Det dreier seg om politikere, journalister og forskere som er kjøpt og betalt av oljeindustrien for å skjule fakta om farlige klimaendringer og årsaken til dem.

Men først og fremst møter vi en rekke mennesker – aktivister, forskere, kirkeledere og politikere, fra hele verden, som gir oss grunn til å håpe og tro at fornuften tross alt vil seire. En av dem er Piers Sellers, astronaut, professor og mangeårig leder for Earth Sciences Divison hos NASA. Han forklarer hvordan jorda kan reparere seg selv dersom vi gjør noe med forbruket vårt.

Sellers sier at dersom vi stoppet all brenning av fossilt drivstoft – olje, kull og gass – ville jorda kjølnet seg selv ned etterhvert. Han er optimist, selv om han til fulle kjenner klimaalvoret. – Ting ser ikke bra ut, nei. Tørke som var spådd til å komme om 50 år, er her nå. (…) Og fakta er på bordet: Isen smelter, jorden blir varmere og havnivået stiger. Men i stedet for å tenke «dette er håpløst», la oss si «ja, dette er problemet. Hvordan finner vi en vei ut av det?»

Se også lengre reportasje om DiCaprios film i nettavisen Side3:
https://www.side3.no/vitenskap/leonardo-dicaprio—det-jeg-har-sett-skremmer-livet-av-meg-4388070

Spre klimavett,
del denne saken!

2 kommentarer

 1. Otto Støver | 24.07.2018

  Ja jeg er også skremt. Hvorfor er det aldri en reell debatt på NRK eller TV2 hvor tilhengere og motstandere av klima alarmen kunne debattere i full åpenhet? Har vi blitt et totalitært samfunn der debatt ikke er tillatt?

  Hvis det er så overbevisende dokumentasjon som dere hevder, så ville jo motstanderne bare dumme seg ut og debatten bli lagt død. Merkelig at ikke dette skjer.

 2. Finn Bjørnar Lund | 29.07.2018

  Jeg trur det har mye å si at ingen av TV-kanalene har egne, dedikerte klimaeksperter, slik man har på andre områder . Noen må løfte dette kritisk viktige fagfeltet.
  Finn Bjørnar

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*