Besteforeldre for klima – Sveits

logo grands-parents

«Besteforeldre for klima»-grupper finnes nå i en rekke land, blant dem Sveits. Laurence Martin er leder av foreningens koordineringsgruppe, og legger vekt på at det gjelder å informere eldre borgere og offentligheten om problemene knyttet til menneskeskapte klimaendringer. – Alle må forstå behovet for tiltak som gjør at vi kan unngå, eller i det minste redusere, de dramatiske konsekvensene av den ubehagelige sannheten om global oppvarming, sier hun.

Laurence Martin har bakgrunn som yogalærer og samfunnsaktivist i mange sammenhenger. Hun forteller at initiativet til Grands-parents pour le climat ble tatt i 2013. – Jeg synes vi har kommet langt i løpet av disse fem årene: fra det innledende møtet med 40 personer som var inspirert av besteforeldrebevegelser som allerede var etablert i Norge, Storbritannia og Nord-Amerika, til en gruppe på 400 som følger oss på vår hjemmeside og deltar i våre mange aktiviteter og prosjekter.
– i Paris 2015 – der vi møtte norske besteforeldreaktivister!
– demonstrasjoner mot Monsanto i 2016
– demonstrasjon mot Trumps miljøpolitikk i Genève
– «takke-besøk» til kontorer av pensjonsfond som har undersøkt sine karbonavtrykk
– deltakelse i Earth Festival i Lausanne
– deltakelse i «Festival of the 5 Continents», nylig i Martigny

Organisatorisk er vi nok veldig sveitsiske, sier Laurence: sterke regionale grupper i det fransktalende området forankret i lokale og kantonesiske miljøspørsmål. Dessverre har det ikke lyktes oss ennå å utvide virksomheten til de tyske og italiensktalende områdene. Men vi jobber med presentasjoner og ulike tiltak for å rekruttere flere medlemmer i hele landet. Vi har tilogmed fått en kommunikasjonsekspert til å hjelpe oss med dette.

– Viktig er også at vi samarbeider med paraplyorganisasjonen Swiss Climate Alliance, blant annet i en kampanje for å få pensjonsfond til å trekke seg ut av oljeselskap og heller investere i fornybar energi. Vi kaller det «Pensjon uten risiko». I den senere tid har vi også hatt et godt samarbeid med Swiss Youth for Climate.

Nobelprisvinner Jacques Dubochet er en framtredende besteforeldreaktivist i Sveits

Et spennende nytt tiltak fra Grands-parents er «Vitenskapskomiteen», ledet av Jacques Dubochet, som ble tildelt Nobelprisen i kjemi 2017. Hvis alt går bra, vil han sammen med andre medlemmer med forskerbakgrunn og noen unge mennesker arrangere rundbordskonferanser om klima rundt om i landet med en spørsmåls-og-svar-sesjoner som vi håper vil nå ut til nye grupper av sveitsiske borgere. Samtidig oppfordres medlemmene til å samarbeide med kommunestyrene og få dem til å bli modeller for god praksis med bruk av fornybar energi og redusert energiforbruk.

Stas å møte norske besteforeldreaktivister i Paris i november 2015.

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*