Økonomer for oljekutt

  • EMNER:
  • PUBLISERT:
    mandag 25. jun 2018
  • AV:
    Redaksjonen
KK 21.6
Fra Klassekampen 21. juni.

Oljekutt bør være del av klimapolitikken og er et effektivt virkemiddel om Norge vil gjøre en innsats for å få ned de faretruende globale klimagassutslippene. Det mener ti økonomieksperter i et felles utspill. «Om Norge ønsker å bidra mer til å begrense oppvarmingen enn internasjonale avtaler forplikter oss til, kan redusert oljeutvinning være en kostnadseffektiv måte å gjøre det på», skriver de i en fersk artikkel i tidsskriftet Samfunnsøkonomen.

Bak forskningsartikkelen i Samfunnsøkonomen står blant annet Didrik Lund, som er professor ved økonomisk institutt ved Universitetet i Oslo, professor Knut Einar Rosendahl, Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, og Taran Fæhn, forskningsleder ved Statistisk Sentralbyrå.

Hovedargumentasjonen fra norske oljeindustri er at det ikke vil hjelpe å kutte norsk produksjon, blant annet fordi andre land vil øke sin oljeproduksjon tilsvarende. Økonomene har sett på tilgjengelige tall og funnet at dette neppe stemmer. Andre land vil sannsynligvis øke produksjonen, men ikke like mye. Alt i alt vil det globalt slippes ut mindre CO2, sier Fæhn til Klassekampen som først omtalte saken.

Hun mener oljenasjonen Norge ikke lenger kan overse at oljekutt faktisk kan bidra til et bedre klima: – Dette er ikke noe vi kan overse, at vi har en dobbeltrolle her, og at det er mange økonomiske argumenter for å ta tak i oljekutt som bidrag i klimapolitikken.

Se artikkel i Samfunnsøkonomen om Olje og Klima

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*