Kvinner i klimakamp

 • EMNER:
 • PUBLISERT:
  torsdag 12. apr 2018
 • AV:
  Redaksjonen
klimakamp kvinnekamp

Klimaendringer med tørke, flom og ekstremvær angår alle, men vil alltid gå hardest utover de med færrest ressurser. Og flertallet av verdens fattige er kvinner, minner ungdomsorganisasjonen Spire oss om. Derfor har de dratt i gang kampanjen «Klimakamp er kvinnekamp». – Vi kan ikke lenger arbeide med klima uten også å arbeide med likestilling, heter det i et opprop som også flere andre stiller seg bak, blant dem Besteforeldrenes klimaaksjon.

Opprop om klima og likestilling

Spires krav:

 • Norge må i større grad sette fokus på og vurdere hvordan klimautslipp og klimatiltak kan påvirke ulike grupper mennesker, både etter kjønn, sosio-økonomisk status, etnisitet og seksuell legning, blant annet for å unngå å forsterke eksisterende sosiale ulikheter og kjønnsstereotypier.
 • Norge må trappe opp arbeidet med å redusere egne utslipp. Oljeutvinningen må utfases mye raskere enn planlagt, og utslipp fra andre viktige sektorer som transport, bygg og anlegg, energi og jordbruk må begrenses.
 • Norge må være en forkjemper i internasjonale fora for kvinners rett til å eie og arve land, for kvinners tilgang til kreditt og finansielle tjenester, for å styrke kvinners politiske deltakelse, og forbedre sosiale beskyttelsessystemer.
 • Norge må sørge for at klima og miljø er en sentral og integrert del av all bistandspolitikk, og for at lokal forankring, likestilling og styrking av kvinners stilling er ledende prinsipper i alle klimafinansieringsmekanismer.

Mer om kampanjen på nettsidene til Spire: http://spireorg.no/vi-mener/klimakamp-er-kvinnekamp

I samarbeid med tegneserieskaper Jenny Jordahl og fotograf Julie Lunde Lillesæter har Spire laget en utstilling om temaet. Den har vært vist utenfor Stortinget, og vil bli vist flere steder utover året.

I bildeserien kan vi følge historien til Catherine fra Malawi, som jobber lokalt med likestilling og klimakamp.

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*