Besteforeldre for Arktis

Arktis rangle 2
Besteforeldrenes Arktis-kor på Nordre gate i Trondheim. Foto: Anne Grete Torwick

I dag lanserte Besteforeldreaksjonen i Trondheim sin nye «Arktis i fare»-kampanje. Med løpesedler, appeller og sang lyktes vi å få granske bra oppmerksomhet, sier kampanjeleder Ola Dimmen. Mange stoppa og hørte på budskapet, og det var både tommelen opp og applaus. Noen smårollinger tok seg til og med en liten dans til sangen vår, og det var fint å oppleve at særlig ungdom satte pris på engasjementet. «Å, sje dæm bryr’sæ om barnebarna!»

Rask kursendring nødvendig
Det var tydelig at de som tok imot løpeseddel også leste den med interesse, forteller Ola. – Ingen negative kommentarer overhode. Mitt inntrykk er faktisk at folk er godt klar over alvoret både når det gjelder klima generelt og situasjonen i Arktis. Målet er ikke å skremme folk. Men vi er nødt å si som det er. Faren for at global temperatur vil øke mellom 2 og 4 grader innen 2100 blir av forskere nå anslått til 90 prosent.

– I Arktis øker temperaturen enda raskere enn i resten av verden. Det betyr en stadig minkende havis og store problemer for livet i polhavet. Det skremmende er at også Grønlandsisen smelter mange ganger så fort som normalt. Vi vet at hvis hele Grønlandsisen smelter, vil havnivået stige sju meter. Nå kommer det stadig flere rapporter som viser at isen ved begge polene smelter mye raskere enn ventet. Enkelte forskere frykter det kan bli opptil to meter havstigning allerede i dette århundret. Risikoen for en så farlig utvikling – som kan ramme våre egne barnebarn – må etter vår mening få umiddelbare konsekvenser for klimapolitikken. Det nytter ikke lenger å skyve problemene foran seg, eller å love 40 prosent kutt i 2030, slik regjeringen gjør. Lite tyder på at de vil klare det. Og selv om de skulle lykkes, er det for lite for seint. Det vi trenger er full satsing på fornybar-teknologi, miljøvennlig infrastruktur og grønn avgiftspolitikk. NÅ!

Alle politiske partier sier de vil styre etter føre vàr-prinsippet. Likevel ser vi gang på gang at dette ikke betyr noe særlig i praksis, sier Ola Dimmen og viser til de siste konsesjonsrundene for ny oljeleiting i Barentshavet. Og til Norges utslipp av klimagasser som nesten ikke går ned. – Hvis andre land fulgte Norges eksempel, slik det ser ut nå, ville verden ligge på en kurs mot fire grader global oppvarming.

– Problemet med de fleste av våre ledende politikere, er at de grovt undervurderer hva som kreves. Mange av dem tror at norsk olje og gass er en del av løsninga – «norsk olje er jo så rein». Det er en misforståelse og ei sovepute som vi med Arktis-kampanjen vår vil prøve å riste dem ut av. De tar alt for lett på ting. De er valgt for å arbeide for et bedre samfunn, men står fast på en oljepolitikk som setter arktiske naturverdier og vår felles framtid i fare. At de har fagfolk flest mot seg, ser ikke ut til å bekymre dem. Men vi skal minne dem på det, kan jeg love!

Se faglig bakgrunnsnotat for kampanjen: Arktis og global oppvarming

 

Spre klimavett,
del denne saken!

5 kommentarer

 1. Anne Andersson | 15.04.2018

  For en fin løpeseddel!
  Den må jo andre lokal lag som har aksjon på gateplan kunne plagiere.
  Flott aksjon!
  Beste hilsen fra
  Anne Andersson, Oslo.

 2. Mette Newth | 15.04.2018

  Kjære dere Arktis-aktivister i Trondheim. Dette er så flott og så nødvendig! Ekstra viktig nå som Høyesterett har avvist anken og Klimasøksmålet vil ta så mye lengre tid. NÅ er tiden inne for å mobilisere kraftfullt i hele landet for oljefritt Arktis!
  Beste hilsen Mette

 3. Kirsti Hammer | 15.04.2018

  Stem på de grønne partiene. Da vil det skje mest med hensyn på miljøvern. Selv stemmer jeg SV og støtter regnskogfondet og verdens naturfond med månedlige bidrag.

 4. Tonni Helland-Hansen | 17.04.2018

  Del kunnskap med alle du VET vil lytte til deg, tilsammen kan det bli mange som «tør» å endre kurs, vis at det går ann, følg fornuften og følelsene, og ha en egen mening, det er mye enklere enn man tror, men ofte trenger vi at en vi respekterer og tror på, går foran. La oss bli gode forbilder for barna, venner, familie, arbeidskollegaer. Det er en spennende og svært lærerik og ikke minst nydelig reise. Stem grønt, lev grønt, det bærer frukter.

  Tonni Helland-Hansen

 5. Birthe Nielsen | 19.04.2018

  Dette bør vi ta opp som løpeseddel i Oslo også!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*