Vinterglede og klimakamp

steinar w c
En hel friluftskultur er truet hvis utviklingen får lov å fortsette, mener Steinar Winther Christensen. Her med barnebarn på fjellet i mars - fra en moderne normal-vinter.

Etter en vinter som har gledet en hel nasjon av skisportentusiaster er det fort gjort å glemme at klimaendringene gjør at slike vintre kommer til å bli stadig sjeldnere. Nettopp derfor burde store og viktige organisasjoner som Skiforeningen og Den Norske Turistforening minne oss på realitetene, mener besteforeldreaktivist Steinar Winther Christensen. I en kronikk i Dagsavisen etterlyser han deres innsats for å få politikerne til å leve opp til målene i Parisavtalen.

«Våren er i anmarsj etter en ski-vinter av de sjeldne. Løypene har vært fulle av folk i alle aldre, skisporten har blomstret på alle nivåer, både som del av folkehelsen og økonomisk. Vi som elsker snø og ski har igjen fått troen på at det gir mening å bo i Norge vinterstid.

Dessverre kan ikke slike vintre tas for gitt. Vitenskapelig er det uomtvistelig at vi går mot et varmere, våtere og villere klima og at dette i særlig grad rammer nordområdene. Endringene er for lengst målbare. Arktis smelter. Skisesongen i Nordmarka er snart forkortet med 40 dager. De siste 30 år har vintertemperaturen her økt med 1,2 grader. Dette er også situasjonen for store deler i lavlandet. Om få ti-år vil – om dette fortsetter – snø i lavlandet være en saga blott.

Hvor er så Skiforeningen i klimasaken, Norges Skiforbund, Den Norske Turistforening, næringslivet og alle andre hvis virksomhet uløselig er knyttet til natursnøen?

Det er med undring vi ser at nettopp disse interesser, hvis eksistens hviler på natursnøen og som representerer så mange av oss, er tause i den klimakamp som foregår og som sterkt engasjerer oss i Besteforeldrenes klimaaksjon.»

Les hele kronikken i Dagsavisen 20. april:
https://www.dagsavisen.no/nyemeninger/ski-norges-unnfallenhet-1.1132283

 

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*