– Vi må ta klimavalg

Arne Johan Vetlesen Broen
Foto: Ivan Chetwynd

I Parisavtalen har landene blitt enige om at de skal gjøre alt de kan for at temperaturen på kloden ikke skal stige mer enn 1,5 grader før dette århundret er over. Men vi er langt unna å nå både dette målet og FNs bærekraftsmål, fastslo filosofiprofessor Arne Johan Vetlesen i sitt utfordrende innledningsforedrag for de 700 deltakerne på årets «Broen til framtiden»-konferanse.

Må ta konfliktene
– Skal vi ha mulighet for å nå fram, må vi utfordre noen tunge økonomiske interesser, sa Vetlesen. Han advarte mot å tro for mye på «vinn-vinn»-løsninger. Det er viktig at fagbevegelse, kirke og miljøbevegelse finner sammen sånn som her på Broen. Samtidig er det viktig å innse at det ikke eksisterer noen enighet om verdier i samfunnet vårt. Det er en illusjon. De tyngste beslutningene treffes av aktører, ofte anonyme, som er grunnleggende opptatt av helt andre ting enn langsiktig bærekraftig utvikling og vern om felles ressurser. Overordnet våre ideelle interesser for natur og miljø er ønsket om og behovet for kortsiktig gevinst.

Det er nødvendig å tydeliggjøre og ta konfliktene med disse økonomiske interessene, som i dag styrer alt for mye av politikernes prioriteringer, sa Vetlesen. Men, la han til, det er også på tide å forstå at hver og en av oss er en del av problemet, mer enn vi liker å tro. – Systemtvangen er sterk. Av og til kan det virke som vi er løsrevet fra naturen, ikke avhengig av den og ikke en del av økosystemet. Men det ér vi. Vi må slutte med blant annet flyreiser og innstille oss på krevende endringer i vårt forbruk og vår måte å leve på. Såpass skylder vi framtidige generasjoner.

Nestleder i NTL, Kjersti Barsok, åpnet årets konferanse. Spørsmålene er, sa hun: – Hvor er vi nå? Hvor skal vi? Og hvordan skal vi komme dit?

Vetlesen startet sin innledning med å kommentere de tre spørsmålene og sitere Bertolt Brecht: «Så saget de av grenene de satt på. De gjorde erfaringer med hvordan man kunne sage enda fortere. De fór med et brak ned i dypet, og de som så dem, ristet på hodet mens de saget videre.» – Så kan man si at det er der vi er, sa Vetlesen. Men det er neppe dit vi skal!

Du kan se og høre Vetlesens innlegg og hele Broen-konferansen her:
http://broentilframtiden.com/fa-med-deg-broen-til-framtiden-2018-fra-sofakroken

Syngende besteforeldreaktivister fra hele landet gjorde seg som vanlig synlig og hørlige på arrangementet i Folkets Hus:

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*