Brems oljeøkonomien nå!

midttømme brems nå
Broen til framtiden 2017: Biskop Ingrid Midttømme i Møre og Romsdal er en av kirkens tydeligste stemmer i klimadebatten.

På den årlige Broen til framtiden-konferansen kommer fagbevegelse, forskere, kirke og miljøbevegelse sammen for å drøfte klimautfordringene og mulighetene for omstilling til en grønn økonomi. De fire første sesongene har gitt opphav til en egen TV-serie, som du kan se på NRK Kunnskapskanalen. Fjerde og siste program gikk lørdag 3. mars. I fokus sto spørsmålet om global rettferdighet og den viktige debatten om oljenasjonen Norge sin rolle i verden.

Brobyggeren
Serien er produsert av Medieseksjonen og forskergruppa Journalistikk, klima og globalisering, ved OsloMet – storbyuniversitetet (tidligere Høgskolen i Oslo og Akershus). Som programleder har førsteamanuensis Andreas Ytterstad en bakgrunn som ingen andre, med tilknytning til fagbevegelse, forskningsmiljøer og miljøbevegelsen. Gjennom de fire programmene har han også demonstrert sin formidlingsevne og vist hvordan brua til framtida bare kan bygges ved samtidig å bygge bru mellom et bredt spekter av samfunnsaktører.

I et foredrag for landsmøtet til Besteforeldrenes klimaaksjon 2017 sa Andreas Ytterstad blant annet: «Debatten om oljevirksomheten kontra klimamålene har tidligere vært en minoritetsdiskusjon. Den har på en måte foregått i de lavere divisjoner. Det siste året har debatten klatret flere divisjoner opp og er nå i 3. eller kanskje 2. divisjon! Dermed er også framtidas ‘grønne arbeidsplasser’ blitt en viktig del av ordskiftet. Men dette er en debatt med mange uklare premisser. Det argumenteres som om målet med det grønne skiftet er mange nye arbeidsplasser, styrking av norsk konkurranseevne, osv. Men det blir feil utgangspunkt. Primært er det et spørsmål om hva vi trenger for å få ned utslippene som ødelegger framtida for oss alle og særlig for våre barnebarn og etterkommere. Noen av disse arbeidsplassene vil være statlige, noen vil være kommunale og noen vil være i privat næringsliv. I den grad det betyr lønnsomhet og økonomisk avkastning er det fint, selvfølgelig. Og det vil det også.»

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*