Ny klimafestival

klimafest 218 hiovedbuilde

Klimafestivalen § 112 er en årlig klimamarkering. 2018 er fjerde gangen, og i dagene 17-28 januar blir det et mylder av store og små arrangementer over hele landet. Målet er å belyse det store klimaengasjementet som finnes i Norges befolkning, og å skape enda mer engasjement, sier Norsk Klimanettverk som koordinerer programmet. Klimakrisen løses ikke bare av eksperter og politikere – folket sitter på nøkkelen og bred demokratisk deltaking er avgjørende.

Bredt og variert samarbeid
Norsk Klimanettverk består kun av frivillige. De står selv står for noen av kjernearrangementene i festivalen, resten av programmet gjennomføres på dugnad av organisasjoner og enkeltpersoner. Hele festivalprogrammet finner du her og du kan se på hva som skjer på hvert enkelt sted, fra Træna til Kristiansand, Bergen og Moi.

Flere steder er Besteforeldrene svært aktive, det gjelder ikke minst Molde. Der starter de opp allerede 13. januar og har et omfattende og variert program nesten hver dag i to uker til endes. I Drammen har Besteforeldreaksjonen tatt et ansvar for klimafestivalen gjennom flere år, i samarbeid med bl.a. NU, kirka og fagforeninger, og også i år skjer det en god del i byen ved elva. I Oslo gjentar Besteforeldrene det fine opplegget fra forrige år, i samarbeid med Det Norske Teatret der skuespillere og forfattere stiller opp på «lyrikk og klima»-arrangementer.

Fra festivalarrangementer 2017:

Oslo, Det Norske Teateret: Lars Klevstrand og Birgitte Grimstad trakk fullt hus på Café Bikuben. der de vartet opp med viser og lyrikk av edleste merke. Konserten ble etterfulgt av foredrag ved pedagogikkprofessor Jon Frode Blichfeldt: «Hvordan kan vi formidle klimakunnskap, foran valget 2017?» 

Molde, klimagudstjenesteVi har ingen rett til å forbruke våre etterkommeres arv. Naturen og dens ressurser er ikke er til salgs og vi har et forvalteransvar som forplikter oss, sa biskop Ingeborg Midttømme. «Vi er kalt til et liv i nestekjærlighet. Å bevare Guds skaperverk handler om bevare muligheten til liv for alle Guds skapninger rundt på hele kloden. Arbeidet for klimarettferdighet er en del av det.»

Skien, Grenland klimafestival: Åpning på Skien Bibliotek der ordfører Hedda Foss Five punkterte en grønn ballong med CO2 – PANG! – og de mer enn femti frammøtte ble ønska velkommen av Alfhild Berg Johnsen på vegne av Besteforeldrenes klimaaksjon, Naturvernforbundet og Natur og Ungdom. Kveldens tema var grønn vekst og forbrukersamfunnet.

Drammen, fakkeltog åpnet Klimafestivalen. Pensjonert prest og medlem av Besteforeldrene, Dag Arne Roum, talte for håpet om en ny verden. En gang vil den bekymringsfulle utviklingen snu, trodde han. «Sannsynligvis etter hard overgang. Etter at tunge valg er tatt. Fordi menneskene har stanset opp, sett seg om og sagt: – Nå er det nok. Nå bruker vi livene våre til å ta vare på hverandre og på vår klode. Her har vi levd og her skal vi leve. Alle sammen.»

Oslo, også barnas klimafestivalSpørsmålene haglet da «verdens kuleste mikrofon» (formet som en softball) ble kastet rundt mellom de 70 skolebarna som var samlet i storsalen på Deichmanske bibliotek. Svarene fra Victor og Sara fra Barnas Klimapanel var velfunderte og velformulerte, som alltid når disse engasjerte agentene har ordet. Det gjaldt også i den halvtime-lange samtalen med Knut Nærum før spørrerunden.

Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

  1. Elisabeth Tveter Briseid | 10.01.2018

    Tusen takk, Halfdan! Nå gleder vi oss til festival i år igjen her i Drammen!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*