Krig eller klode

bombefly
BOMBEFLY MED DØDELIG LAST OG FARLIGE UTSLIPP. Vindusutstilling i Norlis bokhandel i Bergen. IKFF-talskvinne Susanne Urban i bakgrunn.

Et tjuetalls fredsaktivister – mest eldre og mest kvinner – var i går ettermiddag samlet i Norlis bokhandel på Torgallmenningen i Bergen. Internasjonal Kvinneliga for Fred og Frihet (IKFF) åpnet årets klimafestival i byen med en utstilling om krig, klima og miljø. – Har du tenkt over at militærvesenet, som skal beskytte oss, bidrar til å ødelegge livsgrunnlaget for kommende generasjoner? spurte Susanne Urban i sin appell til frammøtte og forbipasserende.

På tide å velge
Det er på tide å si stopp, mener Susanne Urban og de andre i IKFF. På Norli i Bergen sang de det ut – bokstavelig talt! Visste du at innkjøpet av 52 F-35 bombefly koster Norge over 250 milliarder kroner? Og at det vil øke Norges klimagassutslipp fra militærfly med over en halv million tonn per år? Det tilsvarer utslippene fra en halv million mennesker som holder seg innenfor klodens tålegrense på rundt ett tonn CO2 per år! Hvorfor er de enorme militære utslippene unntatt klimaregnskapet? Hvorfor snakker vi ikke om dette, når vi vet at de globale klimautfordringene krever drastiske tiltak og omvurderinger av oss? Og hvorfor tenker vi så lite over hva vi er med på ved å øke vår verdens arsenaler av det vi allerede har mer enn nok av – våpen og ødeleggelsesmidler nok til å gjøre livet ulevelig for millioner av uskyldige mennesker, og ikke minst barn?

KLODEN TÅLER IKKE MERE VÅPEN …
Mel: «Frøken Johansen og jeg»

Vi er fredens kamerater, og vi trenger også deg.
For kloden tåler ikke mere våpen og ståhei.
Og hva skal vi med bombefly når verden trenger mat,
når skolegang og helsestell er fredsarbeid mot hat.
Evig militarisering fører ingen steder hen,
for det eneste den skaper, er en diger flyktningstrøm.
Våpenindustri og selgere, de eier ikke skam,
det er på tide å si stopp, og få et FREDSDEPARTEMENT!

Spre klimavett,
del denne saken!

6 kommentarer

 1. Birgitte Grimstad | 19.01.2018

  Heia heia! Vi tar sangen med til Russland. Birgitte

 2. Linda Rundquist Parr | 20.01.2018

  Hvilken trussel det militære er for klima og miljø, må settes på dagsorden slik dere gjør det i Bergen og slik vi gjorde det i Oslo på Klimafestivalens første dag. Tenk om det nye departementet under Nicolai Astrup kunne hete: FREDS- , BISTANDS- OG UTVIKLINGSDEPARTEMENTET!

 3. Susanne Urban | 22.01.2018

  Det blir SÅ GØY å høre sangen «Vi er fredens kamerater» fremført profesjonelt. Det er jo opplagt at folk er folk på begge sider av en grense. Den pågående spenningen med Russland er VELDIG i utakt med befolkningens ønske. Det er derfor virkelig på tide å si fra – her oversendes alle 3 strofer (fungerer fint med bare 2 og 3 også).

  PÅ TIDE MED ET FREDSDEPARTEMENT
  Tone: ”Frøken Johanson og jeg”
  https://www.youtube.com/watch?v=-YJGk0XRZfw

  Vi er fredens kamerater, og vi trenger også deg.
  For kloden tåler ikke mere våpen og ståhei,
  Og hva skal vi med bombefly når verden trenger mat,
  når skolegang og helsestell er fredsarbeid mot hat.
  Evig militarisering fører ingen steder hen,
  for det eneste den skaper, er en diger flyktningstrøm.
  Våpenindustri og selgere, de eier ikke skam,
  det er på tide å si stopp, og få et FREDSDEPARTEMENT!

  Gang på gang lar vi oss lure til å bombe land ”for fred”,
  satser lite på forhandling for å legge våpen ned.
  Grønne jobber, ikke våpen, det må kursen være nå,
  ellers blir det ingen framtid mer, for store og for små.
  Vi er mange som har skjønt at alle er i samme båt,
  derfor prøver vi å få-med alle på vår lille låt:
  Våpenindustri og selgere, de eier ikke skam,
  det er på tide å si stopp, og få et FREDSDEPARTEMENT!

  Jagerfly er veldig stilig, prøver de å si til oss,
  Ja,vi må ruste opp og kjøpe mere for å slåss.
  Vi må da ha fregatter, store tanks og mange fly,
  atomubåter på besøk gjør Ola Nordmann kry.
  Tenk vi bomber sønder sammen, gang på gang i øst og sør,
  og vi tenker ikke på at det er mange der som dør.
  Våpenindustri og selgere, de eier ikke skam,
  det er på tide å si stopp, og få et FREDSDEPARTEMENT!

  24.05.16 IKFF-Bergen
  Internasjonal kvinneliga for fred og frihet/ WILPF-Norway

 4. Thorleif Berthelsen | 25.01.2018

  Viktig markering – vil du være med på fredsaksjonisme i Bergen, så heng deg på! Foreløpig, i tillegg til IKFF, er Stopp NATO, Changemaker, MDG og Rødt med – og vi har kontakt med organisasjoner i andre byer. I desember markerte vi støtte for fredsprisvinner, ICAN. Et av våre mål er å mobilisere mot NATOs øvelse som skal foregå ved USAs base på Værnes til høsten. Denne øvelsen vil være enda en i rekken av aggressjon, opprustning og demonisering (av Russland som den ultimate trussel mot Vesten – selv om landet gjennom 1000 års naboskap ALDRI har okkupert eller truet Norge).

 5. Sissel Kristina Jarmund | 25.01.2018

  Støtter opprettelsen av et fredsdepartement

 6. Kari Tuseth | 27.01.2018

  Kjempebra at krig og militærvesen har inngått som tema på klimafestivalene i både Oslo og Bergen! Det haster å rette mye mer oppmerksomhet mot de enorme skadevirkningene som militære klimagassutslipp og miljøødeleggelser har for livet på kloden vår. Håper dette blir en sentral del av neste års klimafestival over hele landet!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*