Våpen mot klima og miljø

trine-eklund
Trine Eklund, uoppslitelig aktivist for fred, trygghet og et godt miljø, forteller fra informasjons- og debattmøte om militæret, miljø og klima.

«Militær og miljø» er etter manges mening et fortiet problem – noe man ikke skal snakke om fordi det gjelder Forsvaret. Likevel har det vært tatt opp som viktig tema på klimafestivalene i Oslo. Så også i år, da de fire organisasjonene Besteforeldrenes klimaaksjon, Natur og Ungdom, Nei til Atomvåpen og IKFF (Internasjonal Kvinneliga for Fred og Frihet) sto bak et vellykket møte på Eldorado Bokhandel 17. januar med mange deltakere og stort engasjement.

Referat ved Trine Eklund

Ordstyrer Lind Parr, Besteforeldreaksjonen åpnet med å vise til Forsvarets egen rapport Forsvarssektorens miljø- og klimaregnskap for 2016https://www.ffi.no/no/Rapporter/17-00741.pdf (regnskapet for 2017 er klart i april) som viser hvor mye Forsvaret selv innrømmer at de forurenser, og det er betraktelig!

Elisabeth Kristiansen, IKFF viste med sine humoristiske powerpoints med mye understatements, hvor vanvittig dagens forsvars- og utenrikspolitikk er med en foreldet tankegang om at «militarisme er troen på at krig skaper fred». Hun har tall på hvor mye F-35 bruker av bensin og forurenser; hva «Dessert storm»-brannene fra 1991 har forurenset; hva NATO står for; hva flyvåpenet bruker av drivstoff pr. år; hvordan omfattende militære øvelser ødeleggelser skog, mark, infrastruktur osv. Hva det koster å rydde opp? Bare landminene som er strødd utover, vil det ta FN 1100 år å fjerne – og hvem betaler? 

Informasjonssjef i Natur og Ungdom, Johanna Karlsen refererte til Parisavtalen om at «Climate Justice = Peace» og at militær resursøding kanskje er den aller største forurensingskilden vi har. Det inkluderer jorderosjon, ødeleggelse av naturmangfold, bruk av uran som gir kreft og store menneskelige lidelser, samt den enorme ressursbruken av olje, bensin, miljøgifter og andre ødeleggelser som militær aktivitet fører med seg. Vi vet også at miljøendringer er årsak til krig og at klimaendringene er dagens største utfordring nest etter flyktningekatastrofene forårsaket av krig og miljøendringene. NU jobber mye mot A-våpen – i samarbeid med NTA/ICAN, og ungdom generelt i dag er opptatt av miljø og klima og krigsfare. Hun refererte også til hvor mange som drepes og fengsles i kampen for å redde skog, sjøer, landgrabbing og oljeledninger rundt om i hele verden. 

Sara Nes ny leder i NTA og startet med å konstatere at en ny atomvåpenkrig vil endre miljøet og klimaet verden over, og at atomvåpen dreper bare ved å eksistere! Hun brukte fire eksempler fra ulike steder i verden hvordan atomvåpen og avfall dreper i tusenvis – uten at de brukes. Hvordan myndighetene i mange land forbyr befolkningen å snakke om det eller skrive om hvordan stråleskadene b,la. fører til selvmord, for tidlige fødsler og misdannelser av både nyfødte, barn og voksne. Hun refererte til forskerfunnene fra canadiske Rosalie Bertell i 1980 årene som det ble lagt lokk på. Bøkene hennes finnes og viser klare tall og forskningsfunn som myndighetene ikke ønsket å offentliggjøre. Fremdeles finnes det mange steder tønner og tanker som lekker radioaktivt stoff – ut i elver, sjøer og natur, og fortsatt foregår livsfarlige eksperimenter som hemmeligholdes, b.la. i Uralfjellene. Folk i A-våpenlandene dør fortsatt grunnet testing og forsøk. Er det klokt å utsette mennesker og natur/miljø for dette under mantraet om «avskrekking»? Avskrekking er teori. Ødeleggelsene er fakta. Vi vil ha slutt på A-våpnene før A-våpnene gjør slutt på oss, sa hun.

En god og allsidig diskusjon på vel en time avsluttet møtet. Kan forurensingspotensialet brukes i neste §112 rettssak?» ble det spurt. «Eller skal vi bli ofre for en forsvarspolitikk vi ikke greier å reversere?»

Foto: Siri Lill Thowsen

 

 

Spre klimavett,
del denne saken!

2 kommentarer

 1. Bjørn Økern | 19.01.2018

  Dessverre kunne jeg ikke være med på denne spennende delen av Klimafestivalen. Jeg er på vei til Oslo nå, for å delta på Fylkesledersamlingen for Naturvernforbundet, men har jo to år bak meg i daglig jobb sammen med legendariske Ole Kopp (88-90) og har endriekteaksjon til Novaja Zemlja bak meg i 1990 som leder for Greenpeace sitt aksjonsteam. Og gikk dit på en ski-ekspedisjon i 1992 sammen med 8 russere, og fikk et møte mer Admiral Gorev, sjefen for Polygon. Jeg har hele tiden ivret for at militær aktivitet skal med i klimaregnskapet, og at våpen-produksjon og alt det tilhørende må med. Men har møtt taushet hele tiden, for det handler «om rikets sikkerhet». For noe tøv, våre konstruerte fiender trenger ikke tall på forbruk av fuel for å finne ut aktivitetsnivået til militæret i Norge, eller våre «venner» i NATO.
  Og Trine Eklund – du holder koken ennå – det er flott av deg. Jeg gir meg kke så lett jeg heller.
  Les min Fb-side fra begynnelsen av uka.
  Bjørn Økern

 2. Brit Steinsvik | 19.01.2018

  Kjempeviktig arrangement og med så kunnskapsrike innledere var det mye å lære om hvilken vanvittig forurensende krigspolitikk som pågår i verden. Staten lille Norge tror vi kan stikke unna at vi er stor eksportør til våpenindustrien, vi er jo helt uskyldig for vi bruker dem jo ikke, vi bare lager dem til krig andre steder på kloden. Neida, vi kjøper F 35 fly som trenger å øve
  på norsk jord, og spyr ut tonn på tonn med forurensende materiale. Så spørsmålet etter en slik kveld var at forberedelsene til krig ødelegger klima hele kloden rundt, for de som skulle tro noe annet slik som dommen i klimasøksmålet som sier at nei det vi gjør og selger i andre land er ikke vårt ansvar og klimaregnskap !!!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*