Folkelig motstand nytter

Dønnamannen Tone
Tone Toft på Dønnamannen, midt i den vakre Helgelands-naturen.

Billedkunstner Tone Toft på Brasøy i Helgeland har lenge vært medlem av Besteforeldreaksjonen. Nylig har hun tatt et skritt videre og blitt lokalkontakt for organisasjonen. – Da jeg ble kjent med at Besteforeldrene ville gå inn som partshjelper til Greenpeace og Natur og Ungdom i klimarettsaken i Oslo, ble jeg glad og bestemte meg for å bli mer aktiv. Disse modige og tydelige folka ville jeg være en del av. Kall det gjerne mitt nyttårsforsett i 2018!

Naturen viktig
Tone er fra Rana – en kommune i Nordland som slett ikke bare er industri, hvis noen skulle tro det. Her er store naturområder med fjell og vidder og langstrakte vassdrag, i tillegg et spennende fjordlandskap ut mot Helgelandskysten. – Her vokste jeg opp, og nærheten til mer eller mindre uberørt natur har fulgt meg siden og vært avgjørende for mitt engasjement for å bevare og verne villmark og natur.

– På slutten av 90-tallet våkna jeg for alvor, da planene kom om regulering av Bjellåga og flere elver innenfor Svartisen/Saltfjellet nasjonalpark. Aksjonsgruppa «Motkraft» gjorde en formidabel jobb den gangen, og elvene fikk fortsette sin frie ferd ned mot Dunderlandsdalen. Nok et bevis på at folkelig motstand og engasjement kan nå fram!

Verden kan endres
I mitt voksne liv har også fredsarbeid vært viktig, med et engasjement som i stor grad er knytta til Peacepainting – et internasjonalt kunst- og fredsprosjekt for barn og unge, forteller Tone. Fredsarbeid og kampen for å friskmelde planeten er for henne to sider av samme sak. Nylig skrev hun et leserinnlegg i lokalavisene om frykten for framtiden – som det er all mulig grunn til å ha, mener hun, hvis utviklingen fortsetter som nå.

Tone Toft er utdannet pedagog og har lang fartstid fra videregående skole. Som billedkunstner er hun selvlært, se www.tonetoft.no I 2004 flytta hun og mannen til Brasøy, der de kjøpte den nedlagte skolen. Her driver de BrasøyGalleriet med maleverksteder for mange barn og unge. Bjørn har telt- og seilmakerverksted, og eget forlag.

– Jeg må jo ta innover meg at jeg tilhører en generasjon som har lagt grunnlaget for og tillatt galopperende overforbruk, forurensing og forsøpling, tap av natur og miljø – og nå også en global oppvarming som er i ferd med å true vår menneskelige eksistens. Jeg har to døtre og fire barnebarn og jeg ønsker at de skal få mulighet til å leve sine gode liv på en sunn og frisk planet slik jeg selv har gjort. Jeg tror det nytter. Gjennom aktiv handling kan vi endre kursen slik at vi lager et bedre spor for framtidas generasjoner!

«Ærfuglens frykt». Naturglede, fargeglede og samfunnsengasjement går igjen i Tones billedverden.

 

Spre klimavett,
del denne saken!

4 kommentarer

 1. Steinar Høiback | 12.01.2018

  Takk til deg Tone Toft for at du vil være vår nyeste kontaktperson.
  Ønsker deg lykke til med denne viktige jobben.

 2. Elisabeth Tveter Briseid | 12.01.2018

  Hei, Tone! Så flott at du vil engasjere deg ytterligere i Besteforeldrenes klimaaksjon! Jeg har lest om deg og vært inne på nettgalleriet ditt – og latt meg inspirere. Hilsen Elisabeth, lokalkontakt i Drammen

 3. Birthe Nielsen | 13.01.2018

  Flott at du engasjerer deg på denne måten! Klima og fred er også mine hovedinteresser. Jeg var på Brasøy i 2016 og har muligens vært på galleriet.

 4. Finn Bjørnar Lund | 13.01.2018

  Jeg er glad for at stadig flere i mitt kjære Nord-Norge stiller på laget i vår felles kamp. For meg er det ikke tvil om at olje-alderen har gjort alt for mange i Norge blinde for Norges rolle i klimaendringene som truer kloden. Olje- og energiministrene de siste periodene har spilt opp til at det «nå er Nord-Norges tur til å høste av oljerikdommene» . Så dumme er ikke folk i nord at de lar seg lure.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*