Climb every mountain

Sigve Bøe
CLIMB EVERY MOUNTAIN! Skuespiller Sigve Bøe på "Lunsj og lyrikk" 2018. Foto: Ivan George Chetwynd

«Er vi mennesker vår egen verste fiende?» Skuespiller Sigve Bøe stilte spørsmålet da han han opptrådte på et fullstappet «Klimapoesi i Bikuben»-arrangement i går formiddag. Det er del av Klimafestivalen §112, der Besteforeldrenes klimaaksjon samarbeider med Det Norske Teatret og har hatt liknende formiddagstreff hver dag hele uka. Mange har funnet veien for høre på opplesninger og konserter og foredrag, og for å delta i samtalene etterpå.

Smart men ikke så klok?
Sigve Bøe har vært ansatt ved teatret siden 1985, og har medvirket i mange produksjoner både som skuespiller, sanger og regissør. Om ikke lenge går han av med pensjon, og var ikke fremmed for å bli med i Besteforeldrenes klimaaksjon. Han stilte opp til tross for at han var syk, men presterte å formidle et kraftfullt og viktig budskap som gjorde inntrykk på alle de frammøtte. Sammen med datteren Marianne sang han blant annet en norsk versjon av «Climb every mountain».

Sigve tok utgangspunkt i boka «Den sjette utryddelse», og fortalte om hvordan vi mennesker nå bidrar til en masseutryddelse av arter som jorda tidligere ikke har opplevd. «Jorda er omsorgsviktet», sa han. Mennesker er smarte, men kanskje ikke kloke nok. Kanskje kan likevel den store og skremmende biedøden vekke oss til å forstå hvor avhengig vi er av andre arter?

Klok forandring må doseres
Gro Nylander holdt et godt forberedt foredrag med tittel «…den urett som ikke rammer deg selv!». Hennes hovedpoeng var at folk må få følelse av å bidra før de virkelig blir engasjert i klimaspørsmål. Fakta er viktig, men det er ikke nok. Bor det en Peer Gynt i oss alle? «Ja, tenke det; ønske det, ville det med; – men gjøre det! Nej; det skjønner jeg ikke!»

Hun viste til sitt eget tidligere engasjement i abortkampen og i kampanjen for å få kvinner til å slutte å røyke under graviditeten. Her måtte man dosere kravene slik at de involverte kunne klare det. Denne doseringsmetoden kan vi også bruke for å engasjere flere i klimaspørsmål: Ikke nødvendigvis bare vegetarmat, men flere kjøttfrie middager. Ikke forbud mot feriereiser med fly, men gjerne færre flyreiser. Og selvsagt må vi som er engasjert, oppmuntre til håp!

I diskusjonen etter foredraget ble mange ulike temaer berørt og engasjementet var stort. En mann konkluderte med at det er nok kvinner som skal til for å redde kloden. Og besteforeldre. Flere benyttet anledningen og meldte seg inn i Besteforeldreaksjonen før de forlot Bikuben.

 

Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

  1. Finn Bjørnar Lund | 30.01.2018

    Stor takk til de mange bidragsyterne på «Lunsj og lyrikk» på Det norske teatret i uke 4. Dette teatret er et godt sted å være også når vi er i klimakamp-modus.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*