– Fred og klima viktigst

atomtog haugesund
BESTEFORELDRE MOT ATOMVÅPEN: Besteforeldrenes klimaaksjon var godt representert i fakkeltoget for fredsprisen i Haugesund søndag 10 desember.

Eksistensen av atomvåpnene er en trussel enda mye større enn klimautviklingen. I dag marsjerer vi for alle barn i verden og for retten til å leve uten frykt for den verste av alle menneskeskapte katastrofer, sa appellanten fra Besteforeldreaksjonen under fakkeltoget i Haugesund til ære for fredsprisvinnerne. Engasjementet har begeistra mange, som ønsker at også vår organisasjon skal slutte seg til ICAN-kampanjen, i likhet med andre vi ofte står sammen med.

Forbud mot atomvåpen
Fredsprisvinneren ICAN er en global kampanje som arbeider for å mobilisere folk i alle land til å inspirere, overbevise og presse sine myndigheter til å starte forhandlinger for en avtale som forbyr atomvåpen, i likhet med forbudene mot kjemiske og bakteriologiske våpen. Stater, organisasjoner og andre aktører oppfordres til å:

  • Erkjenne at enhver bruk av atomvåpen medfører katastrofale humanitære konsekvenser.
  • Erkjenne at det finnes et universelt humanitært imperativ for å forby atomvåpen, også for stater som ikke har disse våpnene.
  • Erkjenne at de atomvæpnede statene har en forpliktelse til å eliminere sine atomvåpen.
  • Handle til støtte for en multilateral forhandlingsprosess for en avtale som forbyr atomvåpen.

Å bry seg om framtiden
En av dem som ivrer for at Besteforeldreaksjonen skal slutte seg til, er dansk-norske Birthe Nielsen, pensjonert lærer og flyktningarbeider. Hun har tatt saken opp med lokallaget sitt i Oslo.

– Å bry seg om framtiden for de kommende generasjoner er viktig for meg, og det nytter ikke bare å ha det i tankene, man må tørre å si det og handle for det. Vi bor på en felles klode og alle har rett til like gode livsbetingelser, fred i landet sitt, tilgang på skole, helse og en natur som byr på friskt vann og ren luft. Å jobbe for fred og for klima er det viktigste for meg nå. Å være pensjonist betyr ikke å gjøre ingenting, men for meg tvert imot å bruke den siste tiden til en verdig kamp for en god framtid for mennesker på vår felles klode.

– Jeg trives i Besteforeldrenes klimaaksjon. Jeg synes også det er greit at vi som organisasjon ikke skal spre oss på alle mulige andre gode saker. Men atomvåpnene er i en særstilling, mener jeg. I strid med all human tankegang. De er jo den største trussel også mot klimaet på jorden! Kirsten Osen fra norske leger mot atomkraft skriver at en mulig begrenset atomkrig mellom India og Pakistan, med bruk av bare 1/2 prosent av verdens atomvåpenarsenaler, vil føre til at sot fra brennende byer og industriområder vil løftes opp i stratosfæren og skygge for solen. Det vil føre til temperaturfall med dramatiske følger for jordbruket og enorme hungerkatastrofer. Milliarder av mennesker kan dø.

– For meg er det bare helt naturlig at Besteforeldrenes klimaaksjon blir medlem i ICAN Norge, sier Birthe Nielsen. Der er vi i godt selskap med organisasjoner som Greenpeace og Natur og Ungdom, Kirkens Nødhjelp, Fagforbundet og mange andre som vi i forveien samarbeider med.

Hun legger til at hun gleder seg veldig over at frøene fra Hiroshima, som klarte å sette nye skudd selv etter atombomben falt, har gitt nye frø som ble overrakt av delegasjonen fra Hiroshima. De er nå kommet i jorda i Botanisk hage på Tøyen i Oslo. – Lad oss være med til å vande disse frø for fred og et leveligt klima på jorden i fremtiden!

Planter fredsfrø: Ordførerne i Nagasaki og Hiroshima, byrådsleder i Oslo Raymond Johansen og UiO-rektor Svein Stølen.

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*