Mener rettssaken kan vinnes

ketil lund klipp i dag

Den juridiske tungvekteren Ketil Lund (78) går inn som partsrepresentant for Besteforeldrenes klimaaksjon i klimarettssaken som starter i Oslo tingrett i morgen, skriver Dagbladet i dag. – Alle som setter seg inn i de enorme utfordringene som klimaproblemene innebærer, fortviler over at politikerne har vist seg ute av stand til å ta nødvendige beslutninger for å hindre at vi får temperaturøkninger utover klodens tålegrense, sier han i et intervju med avisen.

Fra intervjuet

Ketil Lund var dommer i Høyesterett i 19 år. Han ledet granskingen av de hemmelige tjenestene i den såkalte Lund-kommisjonen og var advokat for miljøvernere under Alta-saken på slutten av 70–80-tallet.

Han har slått seg sammen med miljøvernerne som partsrepresentant for Besteforeldrenes klimaaksjon, og han tror det er mulig å vinne.

– Jeg ser at flere fremstående jurister har svart ja på spørsmålet om det er en reell mulighet for å vinne. Det er i hvert fall temmelig klart at den er større enn for 35 år siden da Alta-saken ble prosedert. Som følge av den menneskerettslige utviklingen er det skjedd en betydelig endring i domstolenes holdning til å kontrollere politiske myndigheters beslutninger, sier Lund til Dagbladet.

Det er miljøengasjementet som gjør at den tidligere dommeren har engasjert seg. – Når du ser det som skjer rundt på kloden alt i dag, skjønner du at det kommer til å bli adskillig verre også innen vi når 2-graders grensen. Da kan en bare tenke seg hvordan det blir hvis vi går forbi disse grensene, sier Lund.

– Når politikerne svikter, er det håp knyttet til at domstolene kan gjøre en forskjell. Derfor er det klimasøksmål i gang i en rekke land.

 

 

 

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*