En oppfordring om støtte

Skjermbilde klimasøk

Tirsdag 14. november starter Norges første klimarettssak i Oslo Tingrett. Søksmålet fra Natur og Ungdom og Greenpeace vil sette søkelys på ny oljeleting i lys av klimakunnskapen og det globale karbonbudsjettet. – Dette er folkets og den brede miljøbevegelsens klimasøksmål, sier leder i Greenpeace Norge, Truls Gulowsen, i en orientering til medlemsorganisasjonene i Klimavalgalliansen. Han ber om økonomisk støtte, og om hjelp til å spre informasjon.

En orientering for støttespillerne
Rettssaken varer til onsdag eller torsdag 22/23 november. Endelig dom er forventet 1-3 måneder senere. Dommen vil kunne kjenne de nye lisensene ugyldige, vil uansett bidra til å definere rekkevidden for Grunnlovens nye miljøparagraf, og er en ulik anledning til å få ny oppmerksomhet om norsk oljeleting og klima, i tråd med Klimavalgalliansens mål.

Saken føres for åpen rett hver dag fra kl 09- 16, i rettsal med plass til opptil 250 tilhørere. Det er veldig fint om interesserte, skoleklasser og andre deltar. På åpningsdagen tirsdag 14.11 0830-09 håper vi så mange som mulig kan delta, for å vise at dette er en stor og viktig anledning. Pentøy og bunad er ønskelig!

Klimasøksmålet er i stor grad folkefinansiert, man kan støtte via VIPPS 13960, SMS NU Arktis til 2377 eller på kronerullingssiden https://bidra.klimasøksmål.no  Vi blir veldig glade for all spredning av dette, både fordi det er dyrt, og for å vise at mange mener dette er en viktig sak. Målet er 10.000 hundrelapper neste tre uker. Ressurser til sosiale medier kan deles fra https://www.facebook.com/klimasoksmal  Inntektene går til Foreningen § 112 for å dekke advokatkostnader og aktiviteter knyttet til rettssaken.

Under og i forkant av rettssaken vil det også bli en rekke andre arrangementer, blant annet Facebook-live-sendinger hver ettermiddag, NU-ledet aksjonsdag over hele landet, og flere arrangementer både på SALT og Kulturhuset i Oslo. Følg med på https://www.facebook.com/pg/klimasoksmal/events  

Facebook-poster, avisinnlegg, epost til medlemmer, samtaler med media, politikere og andre er svært velkomment. Noen hovedpunkter som klimasøksmålet kan gjøre mer aktuelt, er:

  • At Norge må respektere det globale karbonbudsjettet og ta Parisavtalens mål på alvor. Regjeringsadvokaten prøver stadig å ignorere dette i sine svar.
  • At de enkelte lands nasjonale forpliktelser (indc’er) er utilstrekkelige for å levere Parisavtalens mål. Denne ukens UNEP-rapport viste dette fint, men problemet er fortsatt ikke forstått godt nok i Norge. Regjeringsadvokaten argumenterer sterkt for at «det er tilstrekkelig at Norge følger vedtatt klimapolitikk».
  • Ettersom det ikke finnes noen plan som tar oss til verken 2 eller 1,5 grader, mener vi handlingsrommet må holdes åpent, ikke snevres inn ved å tildele nye oljefelt for framtiden.

Diskusjonen om klima og oljeboring er selvsagt en god anledning til nye debatter om hvor viktig det er at Norge må benytte anledningen til å omstille seg.

Juridisk er det viktig å få fram at Grunnlovens miljøparagraf må være en kunnskapsbasert grense, ikke begrenset av til enhver tid herskende politiske flertall. Dette er en legitim sak, og ikke er noe «stunt». Miljøsaker har selvsagt har like stor rett til å bli prøvd i retten som skatte- eller eiendomssaker. Prøvingsretten innebærer at domstolene har kompetanse og plikt til å kontrollere om et vedtak er i overensstemmelse med Grunnloven. I Norge er dette en nesten 200 år gammel tradisjon i pakt med maktfordelingsprinsippet.

 

Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

  1. Inge Bakke | 04.11.2017

    All ære til Greenpeace og Natur og Ungdom for å reise dette søksmålet mot Staten. Besteforeldreaksjonen burde vært med. Det beste vi kan gjøre nå er å gi og uttrykke vår støtte.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*