Stor interesse for klimasøksmålet

BESTENE VED STORTINGET
Besteforeldre med klimabudskap foran Stortinget har i mange år vært et fast innslag i bybildet. Her fra markering i august 2011.

Det var tydelig stor interesse for klimasøksmålet og den kommende rettssaken da Besteforeldreaksjonen hadde sin månedlige aksjonsdag foran Stortinget sist fredag. Mer enn 20 medlemmer hadde funnet veien til Eidsvolls plass med sine buttons og røde hatter, og til sammen ble det delt ut 1100 løpesedler. – Det er ny rekord, forteller lederen i lokallaget, Linda Parr. Særlig stor interesse var det ved Oslo Tinghus der løpesedlene virkelig fikk bein å gå på.

Positiv interesse
Linda holdt en kort peptalk til aksjonistene der hun understreket hvor viktig det er at folk flest får vite om klimasøksmålet som Besteforeldrenes klimaaksjon nå er partshjelper til. – De som er mest interessert, må gjerne oppfordres til å bidra økonomisk selv med et lite beløp slik at søksmålet blir folkefinansiert, føyde hun til.

Så spredde de fremmøtte seg ut langs fortau og gågater, så langt som til Oslo Tinghus. Ved Stortinget kom det en gjeng ungdommer fra Bodø forbi. Da de oppfattet hva aksjonen dreide seg om, ble de kjempeglade. De var selv ivrige forkjempere for vern av Lofoten, Vesterålen og Senja. Det er for øvrig en erfaring at vi besteforeldre får ekstra god respons blant de unge. Noen kjendiser kom også forbi og tok i mot løpesedler, bl.a. Ketil Lund, Viggo Johansen og Ola Elvestuen.

På Kaffistova fikk Liv Flåten ekstra oppmerksomhet da noen fikk øye på at hun hadde fått «§ 112» tatovert inn på armen. – Det er mange som spør hva dette er, og da får jeg en sjanse til å fortelle folk hvor viktig denne paragrafen er, forteller hun.

Kaffeprat på Kaffistova
Etter aksjonen benket aksjonistene seg rundt langbord på Kaffistova. Denne mellomtingen mellom lunsj og medlemsmøte ved avslutningen av aksjonsdagen er blitt en tradisjon i lokallaget. Vi fikk hilse på Hannah Schilcher som er student i journalistikk. Hun er opptatt av formidling av klimautfordringer og ville vite hva vi forbinder med klima av følelser og inntrykk. Redsel, sinne og behov for handling, sier en. Fortvilelse over mangel på snø, over flommer og tørke og militær forurensning, sier andre. Mindre stress med en enklere livsstil, blir også nevnt.

Rettsaken som starter 14. november, fikk naturlig nok mye oppmerksomhet. Mange kan tenke seg å være til stede i rettsalen. Vi ble enige om ikke å markere oss med røde hatter akkurat der. Til Nationaltheaterets forestilling «Jeg vil høre havet» i november har noen allerede skaffet seg billett. Der skal et panel med eldre og yngre, bl.a. Birgitte Grimstad, drøfte klima- og miljøspørsmål. Ivan fortalte om sitt arbeid som voksenkontakt for miljøagentene på Grunerløkka. Alle fikk oppfordring om å melde sine barnebarn inn i Miljøagentene.

Vi fikk også vite at Finansdepartementet har oppnevnt et utvalg som skal vurdere klimarelaterte risikofaktorer for norsk økonomi. En annen positiv nyhet var at skolebarn i Portugal saksøker 47 regjeringer som kan ha bidratt til klimaendringer som førte til de voldsomme skogbranner i landet.

Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

  1. Vidar Lillebo | 26.10.2017

    Dette er dette 10 års viktigste sak. Spesielt viktig at Natur og ungdom sammen med «oss gamlingan» står sammen for framtida, sammen med G,P, tar i bruk domstolene for å presse fram respekt for den grunnloven(§ 112) som politikere sjøl har vedtatt.- Dette illustrerer det enorme spriket i liv og lære (ord/handling) som vårt liv som oljestormakt frambringer. Rikdom eller muligheten for rikdom gjør at vi er villige til å ta enorm risiko, – både på kort og lang sikt,
    Det bør opprettes støttekonto, for dette vil sikkert bli ei lagdryg affære.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*