Testamente før den siste olje

  • EMNER:
  • PUBLISERT:
    lørdag 16. sep 2017
  • AV:
    Redaksjonen

Hvis Ap og Høyre går sammen om å åpne Lofoten for oljeleting, kan Jonas Gahr Støre og Erna Solberg begynne på et politisk testamente, skriver Dagbladets kommentator Geir Ramnefjell. Det vil lyde omtrent slik: «Vi bekrefter herved, i vitners nærvær, at vi skriver dette av fri vilje og at vi er ved våre fulle fem. Som statsminister og leder for det største opposisjonspartiet har vi valgt å skrive dette i fellesskap. Det kan betraktes som et forlik, en god norsk tradisjon.»

GeirRamnefjell

«Året er 2017, og vi har nettopp lagt bak oss et stortingsvalg der klima kom høyt på dagsorden. Klima var blant temaene velgerne oppgir som deres viktigste saker, og for første gang oppsto det en reell debatt mellom politikere i alle partier om framtida til norsk oljepolitikk.

Nå er det hele over, gudskjelov. Miljøkampen fikk mager uttelling på Stortinget. Partiene som til nå har brukt store deler av sin politiske kapital for å sørge for vern, har havnet i en vrien parlamentarisk situasjon eller er spilt ut over sidelinja. Det har gitt oss en gyllen mulighet. Vi kan nå slå våre pjalter sammen og vurdere å åpne Lofoten, Vesterålen og Senja for oljeleting. Vår klimapolitikk ligger dermed på dødsleiet, og vi finner det derfor naturlig å gå til det dramatiske skritt å skrive vårt klimapolitiske testamente.

Dette vil antakelig ikke falle i god jord. Motstanden øker. To av tre nordmenn vil la oljen i området ligge, det er også nå flere av våre egne velgere som vil verne heller enn å bore. Bare se for dere hvordan folk vil reagere når boreriggene trekkes ut mot Lofotveggen. Men skitt, au. Skreifisket i Lofoten har fått boltre seg alene i tusenvis av år, det får holde. Debatten om utvinning i LoVeSe har rast siden 1970-tallet, og nå er tida endelig inne.»

Les hele testamentet: https://www.dagbladet.no/kultur/testamente-for-den-siste-olje/68700780/amp

Rolf Groven 1996. OLJE OG FISK II, fritt etter Gude.

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*