Den selvdestruktive veksten

  • EMNER:
  • PUBLISERT:
    onsdag 13. sep 2017
  • AV:
    Redaksjonen

Filosofen Arne Johan Vetlesen er en av de viktigste stemmer i samtidsdebatten, sterkt opptatt av global oppvarming og av grensene for vekst. Nå kan du høre ham lese sitt essay om «krisenes tidsalder» på NRK P2. «Det som fremstilles som en vidunderlig ny verden vil i realiteten være et økologisk mareritt – en allerede hardt prøvet og utpint klode fylt av nytelsesorienterte ‘skal ha, skal ha’- mennesker som betrakter alt som har med smerte, motstand og grenser å gjøre som meningsløst.»

«Omsorgen for vårt felles hjem»
Menneskeheten går under hvis vi ikke snur, sier pave Frans i sin miljøencyklika – Laudato Si – som tar opp klodens miljøproblemer, inkludert klimakrisen og truslene mot verdens arter. Tittelen er hentet fra Frans av Assisis «Solsang», skrevet i år 1225. Han representerer i vestlig tanketradisjon en motvekt mot troen på menneskenes utnyttelse av naturrikdommene – og dagens forbrukersamfunn med store miljøødeleggelser som ubønnhørlig konsekvens.

– JA, sier Arne Johan Vetlsen. – Paven har skjønt det Parisavtalen ikke griper. Fortsatt økonomisk vekst er problemet, ikke løsningen! «Laudato Si utfordrer eksplisitt alt det som Parisavtalen gjennom sin hule optimisme og sin konfliktskyhet styrer unna: at jorden, hovedsakelig på grunn av menneskets overmot og overutnyttelse av skaperverkets goder, nå er så vanskjøttet at tiden er overmoden for å erkjenne at vi som samfunn er på villspor, og at det å være en menneskelig aktør ikke er ensbetydende med grenseløs frihet, men tvert om er rammet inn av noen absolutte grenser.»

Hør Vetlesen lese sitt essay «Krisenes tidsalder, og veien ut», på NRK P2, Verdibørsen:
Del 1: https://radio.nrk.no/serie/verdiboersen/MKRV17009017/14-09-2017#t=0s
Del 2: https://radio.nrk.no/serie/verdiboersen/MKRV17009017/14-09-2017#t=21m13s

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*