Redaktør på tynn is

Lurås 2
Helge Lurås flankert av de to milliardærene som finansierer Resett: Jan Haudemann-Andersen og Øystein Stray Spetalen. Begge har markert seg som klimafornektere av rang.

At den nystarta nettavisen Resett har trukket til seg en gjeng med klimafornektere, er som ventet. Mer overraskende er det at redaktøren Helge Lurås selv viser seg å tilhøre dette miljøet, sier Halfdan Wiik, tidligere leder i Besteforeldreaksjonen. I et leserinnlegg går han i rette med påstanden om at global oppvarming har stått stille siden 1998. – At en ansvarlig redaktør kolporterer slike faktafeil som bare er egna til å forvirre folk, er svært skuffende, synes han.

Påstanden fra Helge Lurås ble satt fram i en lederartikkel der han kommenterer valgkampen, og gir uttrykk for misnøye med at klimapolitikk blir diskutert på klimaforskningens premisser. Se: NRK i forfall

– Jeg vet at mange mener vi skal overse disse «klimaskeptikerne» (som egentlig ikke er skeptikere, men mest vrange og kranglevorne). Det kan sikkert være like godt noen ganger. Men denne nye nettavisa tar mål av seg til å bli en viktig stemme i samfunnsdebatten. Og da kan ikke redaktøren servere hva som helst uten at noen reagerer, sier Wiik. – Helge Lurås har vært en interessant stemme som uavhengig kommentator til internasjonal politikk. Men opptredenen som klimapolitisk faktafornekter tror jeg kommer til å skade hans anseelse og hans troverdighet.

Se: Tynn argumentasjon fra Lurås

«Redaktør Lurås synes NRKs siste partilederdebatt før valget var «en merkelig forestilling». Grunnen er det sterke fokus på klima – «uten motforestillinger». Han skriver: «Ingen nevnte at det ikke er observert systematiske temperaturøkninger i verden siden 1998.»

Dette er kronargumentet til de såkalte «klimaskeptikerne», og er like riktig – eller feil – som å si at kloden er blitt ekstremt mye varmere siden 1992. Begge deler er juks. 1998 var et unntaksår med den sterkeste El Nino på hundre år, mens 1992 var sterkt påvirket av partikkelutslipp fra vulkanen Pinatubo. Tar man utgangspunkt i normalen, er temperaturstigningen fra tiår til tiår tydelig og dramatisk. Nitten av de tjue varmeste årene som er registrert har vært i de siste 20 årene med 2016 som det aller varmeste. Enda viktigere er det at havet, som tar opp 90 prosent av overskuddsvarmen, er blitt betydelig varmere i senere år.

De som i denne situasjonen baserer seg på forholdene i et eller annet enkeltår, vet ikke hva de snakker om. Eller de er ute etter å lure og forvirre folk, og driver det kyniske spillet til den internasjonale olje- og kullkapitalen. Det er gambling med våre barnebarns liv og helse, under dekke av å være de som tør å stå opp mot den tyngende konsensus og «tale Roma midt imot». Jeg hadde faktisk trodd bedre om Helge Lurås.»

Halfdan Wiik er pensjonert bibliotekar og stifter av Besteforeldrenes klimaaksjon

Spre klimavett,
del denne saken!

2 kommentarer

 1. Otto M. Martens | 18.09.2017

  Det er ingen tvil om at det er sterke krefter som i egeninteresse går inn for å skape tvil og forvirring. Her har de nok kunnskapen på sin side når de tror at feilinformasjon er et effektivt middel for å fremme egne interesser. I dette spesielle tilfellet burde vel seriøse redaktørkolleger av Lurås oppfordres til å sette han på plass.

 2. Steinar Høiback | 20.09.2017

  Når jeg leser dette får jeg en umiddelbar assosiasjon til Koch-familien i USA, dens betydning og innflytelse over den politiske delen i USA som preges av egeninteresse i å fornekte fakta da denne familien har store interesser i olje.
  Kilde: https://no.wikipedia.org/wiki/Koch-familien

  Denne nye nettavisen er et grelt bilde på hvem som snakker, det er pengene ikke fakta.

  Den tiden vi nå lever i synes å preges av sterke økonomiske interesser med stort ego og usedvanlig lite engasjement for annet enn egen lommebok. La oss ikke glemme det og trenger vi en påminnelse så kan det være verd å høre på Arne Johan Vetlesens foredraag en gang til: https://www.besteforeldreaksjonen.no/?p=38462

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*