Vil vurdere støtten til oljeleting

Duell_2017-09-04

Tidligere statsråd Espen Barth Eide (Ap), Erik Lunde (KrF) og Marie Sneve Martinussen (Rødt) møttes til friluftsdebatt om oljevirksomheten og klimamålene ved Besteforeldrenes stand i Oslo på mandag. Diskusjonen kom i stor grad til å dreie seg om utlysningen av nye leteblokker. Subsidieringen av oljeselskapenes letevirksomhet var også tema, blant annet påskyndet av nye signaler fra flere i Aps ledelse. Video med utdrag av duellen er lagt ut på BKAs facebook-side.

Stopp eller nedtrapping
De tre partiene har som kjent ulike standpunkter til spørsmålet om utlysninger av flere blokker for oljeleting. Rødt går inn for å sette strek for nye konsesjoner. KrF vil frede Lofoten, Vesterålen og Senja, men er ikke like klar som Rødt for å slutte helt med letevirksomheten. Ap vil tilsynelatende fortsette oljeletingen som før og vil som kjent sette i gang utredningsarbeid for ny oljeleting utenfor kysten av Nord-Norge.

Diskusjonen gikk nokså fredelig for seg. Det kunne virke som alle var enige om at oljevirksomheten går mot slutten, tross alt. Men tidsperspektivet var temmelig forskjellig. Og det er jo heller ikke uviktig i en tid der de menneskeskapte klimaendringene ser ut til å akselerere og togradersmålet er i åpenbar fare.

Subsidiering av letevirksomheten
Spørsmålet om subsidiering av letevirksomheten kom også opp i diskusjonen. Dette dreier seg om at Staten tar det meste av risikoen ved kartlegging av mulige olje- og gassressurser. Norge har betalt milliarder av kroner til oljeselskaper som har lett etter olje på norsk sokkel og gått med underskudd. Mange mener det er grunn til å frykte at denne regninga kan vokse kraftig i samband med ny oljevirksomhet i Barentshavet.

Espen Barth Eide var som forventet uenig i at dette er «subsidiering», men bekreftet at Ap vil se på de økonomiske sidene av den etablerte ordningen, slik finanspolitisk talsperson Marianne Marthinsen har kunngjort tidligere.

Arbeiderpartiet vil starte et større utredningsarbeid om de samfunnsmessige konsekvensene av klimaendringene, sa Barth Eide. Som en del av dette, vil det bli en oppgave å se på hvilke endringer som kan forventes i markedene for olje og gass. Dermed vil også lønnsomheten eller de statlige kostnadene ved å ta risiko ved letevirksomheten bli et spørsmål man må vurdere.

 

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*