2500 i tog på Karl Johan

DSC02511

Lørdag var det demonstrasjoner for et VENDEPUNKT i klimapolitikken flere steder i landet. I Oslo gikk hele to og et halvt tusen i tog fra Jernbanetorget til Stortinget for å kreve større fart i omstillingen til et klimavennlig samfunn. Demonstrasjonen var arrangert av en rekke organisasjoner innenfor miljøbevegelsen, fagbevegelsen og kirken. Karl Ove Knausgård, Jan Egeland og Helga Haugland Byfuglien holdt appeller i det som ble en stormarkering for et klimavalg.

Kraftfulle appeller
Vel framme ved målet var det appeller til folkehavet som samlet seg foran Stortinget. Flyktningehjelpens Jan Egeland ga et skremmende bilde av de internasjonale perspektivene ved klimaendringene og kom med flere eksempler på at klimakrisen allerede har slått ned mange steder i verden. «25 millioner mennesker fordrives hvert år på grunn av naturkatastrofer. De som bidro mest til endringene kommer til å rammes minst og senest. Det blir snakk om rettferdighet.»

Forfatteren Karl Ove Knausgård hadde en meget god og tydelig appell som fikk fram det ynkelige ved politikernes beslutninger om å utlyse blokker i nordområdene. «Norge er et av verdens rikeste land, og det eneste motivet for å bygge ut nye oljefelt, er mer penger. Det er grådighet. Det er feighet. Og det er dumhet», sa Knausgård. “Stemmer mange nok på partiene som forstår at klimaendringene er det største problemet i vår tid, vil politikken dreie.»

«Klimaendringene er en av vår tids største moralske utfordringer. Det utfordrer oss til aktiv nestekjærlighet og kamp for rettferdighet», sa biskop Helga Haugland Byfuglien, preses i Bispemøtet.

Kravene i klimamarsjen var:

  • La oljen i Arktis ligge – Skal Paris-målene nås, må mesteparten av olje og gass bli liggende i bakken.
  • 100 000 nye klimajobber – Regjeringen må satse på arbeidsplasser for fremtiden som bidrar til å redusere klimagassutslipp og omstille Norge.
  • Vis klimarettferdighet. Norge må følge opp sine forpliktelser med kraftige utslippskutt innenlands, og øke støtten til omlegging og skadebegrensning i Sør.


 

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*