Valgkampduell ble enetale

170831 Venstre (1)

Regn er jo nødvendig for matproduksjon, så vi kan vel ikke klage over at det falt noen dråper da Besteforeldreaksjonen i Oslo inviterte til duell om landbrukspolitikk utenfor Nationaltheateret i dag. Om det var regnværet som skremte vekk Senterpartiets representant er uvisst, men i stedet for planlagt duell mellom Sp og Venstre, måtte det bli en utspørring av sistnevnte. Espen Ophaug stilte opp. Han er leder for Oslo Venstre og kjent som «Sjefen til Trine». Utdrag av utspørringen på BKAs facebookside.

Espen Ophaug, «Sjefen til Trine»

Ophaug så ut til å like seg godt i rollen som enslig duellant. Klima og klimahensyn har forrang i Venstres landbrukspolitikk, slo han fast. Hvis for eksempel et krav om økt produksjon betyr mer import og større klimagassutslipp, må klima prioriteres. Gress er en naturressurs som det er nok av i Norge, og kjøttproduksjon bør baseresførst og fremst  på gress, ikke importert kraftfôr. Men det skjer forskning for å finne ut om tang og tare kan brukes som fôr, og denne forskningen bør styrkes.

Den mest fornuftige form for kjøttproduksjon her i landet er vel geit, sa Ophauig, men hittil er ikke geitekjøtt særlig etterspurt. Og ifølge Venstre, bør små og mellomstore bruk prioriteres fremfor stordrift.

Møteleder Knut Bryn

Prioritering av klima får flere konsekvenser. Hvis nedgangen i norsk kjøttproduksjon fører til økt import, må man stille de samme krav til produksjon i utlandet som her hjemme. Og alle utslipp må selvfølgelig med i et klimaregnskap, inkludert transport og utslipp fra maskiner. Men hvis man kan regne med at det lages el-fly om noen år, burde det vel være mulig å lage el-traktorer også, mente Ophaug.

I forbindelse med markeringen var det god anledning for besteforeldrene å dele ut løpesedler og snakke med forbipasserende. Steinar Christensen fra Oslo-styret fikk til og med holde et spontant lite foredrag for en gruppe niendeklassinger fra Nordberg skole som var på besøk i sentrum. Ungdommene hørte godt etter, kunne han fortelle. Noen av dem spurte hvilket parti man burde stemme på ved stortingsvalget. Christensen svarte at det måtte være et parti som har en god klimapolitikk – og selv om ungdommene ikke selv kunne stemme ennå, kunne de kanskje prøve å påvirke foreldrene sine?

Niendeklassinger fra Nordberg skole får en innføring i klimasaken

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*