Jeg er bestefar og det angår meg

  • EMNER:
  • PUBLISERT:
    mandag 14. aug 2017
  • AV:
    Redaksjonen
hagvar-dikt-2

Sigmund Hågvar er professor ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet på Ås (tidl. Landbrukshøgskolen). Et livslangt engasjement for naturverdier og miljøvern har resultert i flere viktige fagbøker. Blant dem den mye leste «Norsk natur – farvel?» (2008, sammen med Bredo Berntsen). Men han har også andre strenger å spille på. I et lite dikt før stortingsvalget oppfordrer han oss til å gripe rattet! Kursen vi er på nå er for stø og for farlig!

Økosorg
er sorgen over en ødelagt planet.
Jeg bor på den
og det angår meg.

Fremtidsangst
er frykten for en farlig framtid.
Jeg er bestefar
og det angår meg.

Håpet
er å gripe etter rattet
som holder altfor stø kurs.

Sigmund håper andre besteforeldre kan la seg inspirere til å gjøre som han selv, og sende inn egne dikt til nettsida vår. – Noen ganger kan dikt egne seg godt til å formidle synspunkter og verdier, tenker jeg. Det gjelder å våge å åpne litt for følelser. Overfor framtida er det flere kategorier følelser: apati, bekymring, sinne, frykt, engasjement, håp … Tror det er viktig å flagge håpet. Men det bør jo være et kunnskapsbasert håp. (For det finnes også farlige håp: håpet om at FNs klimapanel tar feil, og håpet om at teknologien fikser alt. Begge disse er ganske utbredt, også blant politikere.)

SLIK ØDELEGGER vi planeten steg for steg. Fra boka «Norsk natur – farvel?» (S. Hågvar/B. Berntsen): Åsane i Bergen, samme sted 1975 og 2003.

 

 

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*