En strålende dag!

  • EMNER:
  • PUBLISERT:
    tirsdag 2. mai 2017
  • AV:
    Redaksjonen
demo oslo mai
Nestleder i NTL, Kjersti Barsok, i spissen for klimaseksjonen i toget i Oslo. Mange fra Besteforeldreaksjoneen deltok med liv og lyst, her Finn Bjørnar Lund og Thelma Kraft.

I Oslo fronter LO klimasaken med 1. mai-paroler om et krav om hundre tusen nye klimajobber. Engasjementet gjenspeiles i toget i hovedstaden, slik det har gjort i flere år. – En strålende dag ble det! Mange Besteforeldre i røde hatter, lang klimaseksjon i toget, applaus til oss fra fortauene, forteller en fornøyd nestleder, Finn Bjørnar Lund. Også fra Trondheim og Bergen meldes det om bra oppslutning, selv om LO ennå ikke har det samme grønne engasjement der som i Oslo.

Med 9.200 deltakere var det nesten 2.000 flere som gikk i 1. maitoget i Oslo i år enn i 2016. I tillegg sto det mange langs togruta og så på toget. Nye klimaarbeidsplasser var en hovedparole, og leder for Oslo LO, Roy Pedersen, har i flere år vært blant dem i fagbevegelsen som ønsker å styrke samarbeidet med miljøbevegelsen og andre der utålmodigheten er stor. Han kan være enig i kritikken om at kravet om 100 000 klimaarbeidsplasser framstår som litt vagt. Men vi jobber med saken, sier han. Og ett sted må man jo begynne. Det viktigste er at vi forstår at der er behov for en stor grønn omstilling, at det faktisk haster for oss, og at prosessen må begynne nå.

Det ble en flott markering av 1. mai også i Trondheim, med stor deltaking i toget, forteller Ola Dimmen. Besteforeldreaksjonen deltok sammen med Natur og Ungdom, Spire og  Folkeaksjonen for oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja. – Vi deltok som vi pleier med sang og musikk, kamprop og engasjement! Folk langs toget tok bilder og film og satte tydelig pris på eldre og unge sammen for klima og et oljefritt Lofoten. (foto: Anne Grete Torwick)

Bergen klimanettverk stilte med en tre meter lang plasthval i 1. mai-prosesjonen. Den var laget av ett hundretals avfallssekker, og symboliserer gåsenebbkvalen som ble avlivet vest for Bergen i januar med magen full av plastavfall.

Aktivister fra Besteforeldreaksjonen deltok i toget også i Bergen.

Brit Haver bor i Fyllingsdalen i Bergen. Hun har vært med i Besteforeldrenes klimaaksjon i mange år, og sitter i styret for lokallaget. Hun legger vekt på at det er vår generasjon som har skapt så store problemer., og er en av mange besteforeldre landet rundt som stilte opp denne 1. mai-dagen. – Det er jo vår simple plikt å gjøre det  vi kan for at vi som fellesskap kan få en slags kontroll på utviklingen, sier hun. Jeg synes det var fint å delta i denne demonstrasjonen, sammen med så mange andre mennesker, ynge og eldre, med samfunnsengasjement og vilje til mer kollektiv fornuft. Det styrker meg i mitt håp for framtiden.

 

Fra Molde og Romsdals Budstikke dagen etter: 1 mai-feirende besteforeldre i strålende forsommervær.

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*