På tomannshånd med politikerne

Marit Arnstad sofa publikum foto Hans
Avslappet og god atmosfære i Litteraturhuset. Her fra møtet med Marit Arnstad.

Med Besteforeldreaksjonen i spissen har Klimavalgalliansen i Trondheim denne våren samlet representanter fra alle partier – ikke til debatt med hverandre, men én og én til samtale rundt bordet. Der har de fått anledning til å møte både godt forberedte utspørrere og de mange publikummere som har vist interesse for arrangementene. «Klimavalg 2017 – hva mener trøndelagsbenken?» har gitt såvel aktivister som politikerne en ny forståelse av felles utfordringer.

Er blitt litt klokere
Møtene har vært arrangert i samarbeid med Litteraturhuset i Trondheim, og til faste tidspunkter: mandag kl.19.00 – 20.00. – Vi var selvfølgelig spent på hvordan interessen ville være for dette, for alle venter jo debatt og ikke denne typen samtaler, sier Astrid Sandvik, som er en av initiativtakerne til den uvanlige politiske møteserien. Men erfaringen er utelukkende positiv, og oppmøtet har vært økende over tid, etter som folk har hørt om det og er blitt nysgjerrige.

– Vi har lagt opp til en rolig samtale om kandidatens syn på ulike klimautfordringer. Folk fra Besteforeldreaksjonen har vært utspørrer de fleste gangene, oftest Ola Dimmen. Men vi har passet på at publikum også slipper til med sine spørsmål i løpet av den timen det står på. Såvel publikum som Litteraturhuset ser ut for å trives godt med den formen vi har valgt, og ikke minst politikerne selv. Selv med bare én politiker blir det selvsagt begrenset hvor dybt vi kommer i materien. Men vi opplever at vi alle er blitt litt klokere samtidig som vi faktisk har en hyggelig stund sammen!

Tilsammen har 10 stortingskandidater fra 9 partier inntatt den grønne sofaen på Litteraturhuset. – Vi er godt fornøyd med responsen og det vi har fått ut av møtene, selv om de heller burde ha foregått i fjor høst, slik noen har påpekt. Da hadde muligheten for å påvirke utformingen av partiprogrammet vært så absolutt tilstede. Vi merker oss det til neste stortingsvalg, sier Astrid Sandvik.

Jon Gunnes var første mann ute i møteserien. Han er Venstres førstekandidat i Sør-Trøndelag. Foto: Anne Grete Torwick

Referat fra samtlige ni møter:

24. januar, Jon Gunnes, Venstre: Klimaoptimisme og klimakrav
13. februar, Frank A Jensen, Høyre: 2-gradersmålet forplikter Norge
27. februar: Marit Arnstad, Senterpartiet: En klimapolitikk for folk flest
6 .mars: Geirmund Lykke, KrF: Respekt for skaperverket
13. mars: Roald Arntzen, Rødt: Norge må gå foran med oljekutt
20. mars: Lars Haltbrekken, SV: Dyrt å forebygge, dyrere å vente
27. mars: Gjertrud Berg og Tore Dyrendahl., MDG: Alle må med på klimadugnaden
3. april: Kristian Torve, Arbeiderpartiet: Mot kompromissforslaget for Lofoten
24. april: Tormod Overland, FrP: For ein klimapolitikk som folk aksepterer

 

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*