Global folkehelse er truet

 • EMNER:
 • PUBLISERT:
  mandag 24. apr 2017
 • AV:
  Redaksjonen

Terrorangrep skaper de største overskriftene. Men klimaendringer tar allerede over ti ganger flere liv, viser Dagsavisen i en reportasje 24. april. De har snakket med Gunnar Kvåle som er lege og professor emeritus i internasjonal helse ved UiB, og som i mange år har jobbet med helsepolitikk, klima og fattigdomsproblemer. Det medisinske tidsskriftet The Lancet har erklært at klimaendringer er den største trusselen mot folkehelsa i vårt hundreår, forteller han. til avisen.

Økende trussel
Dagsavisen har sammenstilt beregninger av dødsfall fra klimaendringer og terror. De nyeste tallene  viser:

 • Totalt døde 29.376 mennesker som følge av terrorhandlinger i 2015.
 • Av dem fant 21.150 – eller 72 prosent – sted i fem land: Irak, Afghanistan, Nigeria, Pakistan og Syria.
 • Antallet som døde av terror gikk ned med 10 prosent fra året før.

Til sammenligning viser de mest forsiktige estimatene at klimaendringer tar flere hundre tusen menneskeliv årlig:

 • 400.000 dødsfall hvert år kan kobles til klimaendringer. Det viste en uavhengig rapport fra analysebyrået DARA International i 2012.
 • Antallet vil også øke. Verdens helseorganisasjon (WHO) estimerer 250.000 ekstra dødsfall per år mellom 2030 og 2050.

Årsakene er blant annet hetebølger, ekstremvær, flommer og sviktende avlinger. En del områder i verden blir ubeboelige, og de som må flytte blir utsatt for store helsetrusler, sier Kvåle til avisen. Han legger til at den globale oppvarmingen også kan få tropesykdommer til å spre seg til nye områder.

Klimaendringer utgjør en voldsom trussel for liv og helse, som vi ennå ikke har sett konsekvensene av. Men det betyr også at det kan gi store helsegevinster om vi senker utslippene og demper den globale oppvarmingen, legger han til i en samtale med oss.

Se reportasje i Dagsavisen: Tar langt flere liv enn terror

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*