Marsjerer for kunnskap og demokrati

  • EMNER:
  • PUBLISERT:
    fredag 31. mar 2017
  • AV:
    Redaksjonen

Lørdag 22. april vil den internasjonale March for Science ha alle som er opptatt av kunnskapens plass i samfunnet, ut i gatene. Bakgrunnen er valget av en klimafornekter som tror på «alternative fakta» som president i USA, og forbildet er Women’s March on Washington som gikk 21. januar. – Vi går fordi respekten for kunnskap, og med det også demokratiet, er under press, sier Stefanie Brendecke, som er lege og  forsker ved Oslo Universitetsssykehus.

Vil involvere mange
Besteforeldrenes klimaaksjon har allerede sluttet seg til initiativet og planlegger å delta i marsjen 22. april. Det setter Stefanie Brendecke stor pris på. – Jeg opplever dere som en viktig og symbolsterk samfunnsaktør. Jeg liker det dere står for, at dere tar ansvar for klimasituasjonen og vil bidra til dialog mellom generasjonene. Hvis vitenskap og vitenskapelige funn undergraves eller til og med avvises, er det mye som er truet. Ikke minst klima- og miljøpolitikken, og grunnlaget for utvikling av fornybar energi for å redusere vår avhengighet av fossil energi og fremme en økologisk bærekraftig utvikling.

I Norge blir det markeringer også i Bergen, Tromsø og Trondheim. Vitenskapelig kunnskap er et globalt fellesgode vi som samfunn er helt avhengige av på alle viktige områder, understreker Stefanie Brendecke. I utdanning, i helsetjenester, og slik Besteforeldrene er særig opptatt av: for miljøet barna våre vokser opp i.

– Vi er oppriktig bekymret for sterke politiske og økonomiske krefter som ønsker å styre forskningens retning og resultat. Det skjer dessverre ikke bare i USA, som vi vet. Hvis forskere på ulike områder  blir presset til ikke å formidle forskningsresultater, og “falske nyheter” florerer i media for å undergrave vitenskapelige funn, kan selve demokratiet være truet. Når vi ikke lenger er enige om hva som er sant, blir det umulig å ha meningsfylte debatter og å arbeide mot felles mål, til beste for alle mennesker.

Flere måter å støtte marsjen

  • Spre ordet videre til andre slik at de blir bevisste på tematikken, oppmerksomme på arrangementene, kan delta i markeringene, kan stille opp som frivillige medhjelpere og/eller støtte oss med en uttalelse, se: http://marchforsciencenorway.com/involvert_n.html
  • Støtte oss med en offentlig uttalelse, det kan både enkeltpersoner og foreninger gjøre, se: http://marchforsciencenorway.com/sponsor_n.html
  • Støtte oss økonomisk, fordi det ikke er en stor organisasjon som står bak arrangementene. March for Science består av frivillige enkeltpersoner og trenger ressurser til bl.a. utstyr og tillatelser for å holde markeringer i flere byer. Enkeltpersoner kan gi en liten pengegave gjennom vår nettside, se http://marchforsciencenorway.com/n_donate.html

 

 

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*