Hører noen hva barna sier?

tommelen opp deichman
GODT LEVERT! En fornøyd Knut Nærum etter samtalen med Victor og Sara. Foto: Rasmus Norsted, Miljøagentene

«Kan hvem som helst bli en miljøagent?» «Hvor lenge har vi igjen?» «Hvilket fotballag heier du på?» – Spørsmålene haglet da «verdens kuleste mikrofon» (formet som en softball) ble kastet rundt mellom de 70 skolebarna som var samlet i storsalen på Deichmanske bibliotek i Oslo 25. januar. Spørsmålet om fotball var det eneste som ikke direkte handlet om klima og Miljøagentene. Svarene fra Victor og Sara fra Barnas Klimapanel var velfunderte og velformulerte, som alltid når disse engasjerte agentene har ordet. Det gjaldt også i den halvtime-lange samtalen med Knut Nærum før spørrerunden.

Mye vi kan gjøre
«Hører noen hva barna sier?» var overskriften for arrangementet. Og det var ingen tvil om at skolebarna, lærerne, besteforeldrene og tilfeldige besøkende på biblioteket hørte. Men lite tyder på at norske politikere gjør det! Samtalen handlet om avisdebatt med den forrige oljeministeren, møter med høytstående politikere på klimatoppmøtet i Paris, hvor mange klesplagg nordmenn har hengende ubrukt i klesskapet, om hemmelige oppdrag som miljøagentene har (uten å sitte på en benk og lese i en avis med hull i til øynene) samt hvor mye tid det krever å være miljøagent. Selv om man kom inn på store spørsmål om klimaendringer, la de to agentene vekt på at det er de små ting vi kan gjøre i hverdagen som teller – å sortere søppel, å la være å kjøpe for mange klesplagg og å gi bort dem man ikke trenger. Enkelte spørsmål fra salen røpet angst for hva fremtiden kan bringe, og Knut Nærum gjorde det klart at han ikke tror at verden vil gå under, og at man heller bør tenke på hva vi kan gjøre for å bidra til å bremse klimaendringene.

Som svar på ett av spørsmålene ble det slått fast at det er ingen grenser for hvor mange barn som kan bli med i Miljøagentene!

Mette Newth var primus motor for arrangementet. Foto: Rasmus Norsted

Det var Foreningen 112 med Mette Newth i spissen som sto for arrangementet sammen med Miljøagentene, med støtte fra Besteforeldrenes Klimaaksjon, Concerned artists og selvfølgelig Deichmanske bibliotek, som har engasjert seg i Klimafestivalen som dette var en del av. Hege Rimestad fra artistene bidro med feiende felespill og en nydiktet sang om Arktis. Skuespiller Hanne Brincker bedyret derimot at hun ville «shoppe til jeg droppe» og brydde seg ikke om Ålesund skulle blåse vekk på grunn av klimaendringer. Hun formante klimaengasjerte barn til å holde kjeft! – noe som de helt sikkert ikke kommer til å gjøre…

PÅ TALEFOT. Miljøagentene Victor og Sara trivdes i samtale med Knut Nærum. Foto: Rasmus Norsted

Miljøagentene synliggjør hva det gjelder
Knut Nærum sier i en samtale med oss at han har vært ganske tilbakeholden med synlig samfunnsengasjement. – Det har flere grunner. En av dem er at jeg ikke syns at mitt ord skal være viktigere enn andres. Du blir ikke noen autoritet, verken faglig eller moralsk, av å fortelle vitser på tv. En annen grunn er at når kjendiser – som jeg har vært, i en tidligere karriere – engasjerer seg i en god sak, handler medieomtalen ofte mer om kjendisen enn om saken.

– Når jeg likevel har valgt iblant å låne ansikt til klimasaken, noen ganger sende inn en setning og en sjelden gang stille opp fysisk noen timer, så er det for å bidra til å holde klimasaken synlig i offentligheten. Fordi alle, meg selv inkludert, trenger å bli minnet på at halvannengradsmålet krever innsats på alle nivåer, fra det storpolitiske til det personlige. Miljøagentene trengs fordi de gjør det så synlig at den klimapolitikken som føres i dag vil få større følger for de kommende generasjoner enn for oss som er voksne nå. Det var forresten ikke vanskelig å få de to agentene Sara og Victor til å snakke. De er kunnskapsrike, engasjerte og flinke med ord. Man merket på salen at sjuendeklassingene lytter når det er mennesker på deres egen alder som har noe å si, og jeg regner med at Miljøagentene fikk seg noen nye medlemmer i dag.

God steming med Hanne Brincker og Hege Rimestad. Foto: Ivan Chetwynd

 

 

Spre klimavett,
del denne saken!

2 kommentarer

  1. Linda Rundquist Parr | 26.01.2017

    Det blir alltid gøy når vi samarbeider med Miljøagentene. De vekker begeistring og håp! Takk til Victor, Sara, Mette, Knut, Hege og Hanne. Mer av det samme, takk.

  2. Astrid Kjellevold | 01.02.2017

    Så lei meg for at jeg ikke fikk med meg dette! Men det var kanskje et arrangement for Miljøagentenes jevnaldrende? Der er jo ikke jeg.. Gleder meg til å ha dem med på Klimatoppmøte i Groruddalen 7. mars 😄

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*